Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Grindeanu: Ucraina spune că e dispusă să facă măsurători pe Braţul Chilia şi pe Bâstroe cu nave şi experţi ucraineni

Sorin Grindeanu susține că autorităţile ucrainene au transmis părţii române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe sectorul cuprins între km 11 şi km 22 al Braţului Chilia şi pe canalul Bâstroe cu nave şi experţi ucraineni.

Ministrul Transporturilor spune că  la bordul navelor vor primi doi experţi români, însă până în prezent nu au transmis data la care vor începe măsurătorile.

"Pentru a nu mai exista interpretări eronate privind situaţia măsurătorilor solicitate pentru Braţul Chilia şi pentru Canalul Bâstroe, fac următoarele precizări. Experţii Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Braţul Chilia (partea ucraineană, între km 22 şi km 116, unde autorităţile de la Kiev ne-au permis accesul).

Măsurătorile au fost efectuate cu nave româneşti (Donaris 1, Donaris 2 şi Donaris 3) şi cu experţi români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre şi experţi ucraineni, invitaţi în calitate de observatori. România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continua măsurătorile cu echipaje şi nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 şi km 22 al Braţului Chilia şi pe canalul Bâstroe.

Autorităţile ucrainene au transmis părţii române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave şi experţi ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experţi români la bordul navelor ucrainene. Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile şi nici momentul în care experţii români vor putea urca la bordul navelor ucrainene", a scris Grindeanu.

Nu s-au transmis detalii nici cu sectoarele unde ar urma să fie efectuate măsurătorile

De altfel, nu au fost transmise părţii române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători, a spus el.

Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii doar să transmită autorităţilor din Ucraina (Administraţia Porturilor din Ucraina şi Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte.

"Unităţile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană. Din momentul în care experţii români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.

român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relaţiile cu alte state, inclusiv în ceea ce priveşte formalităţile pentru obţinerea acordurilor de acces ale experţilor noştri, se ocupă alt minister din România", a subliniat şeful de la Transporturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE