Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP: Alianţa PSD - PNL ar obține 46,6% la europarlamentare. AUR și SOS România, în scădere

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research, arată că aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la urne în data de 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare.

În ceea ce privește intenția de vot, Alianța PSD – PNL rămâne pe prima poziție, cu 46,6%, în creștere față de luna martie (43,7%). Pe de altă parte, AUR scade de la 20,6% în luna martie, la 16,7%. La fel stau lucrurile și în cazul SOS România, care scade de la 6,4%, la 4,5%.

”Aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Chiar dacă cifra reală de prezență va fi mai apropiată de 50%, declarațiile participanților la sondaj indică un nivel ridicat de interes pentru cele două tipuri de alegeri, ceea ce este îmbucurător pentru democrația românească. Pe de altă parte, tinerii par în continuare ceva mai puțin mobilizați pentru a participa la exercițiul civic al votului.

În ceea ce privește intenția de vot, constatăm o creștere a procentului pentru Alianța PSD – PNL și scăderi importante în cazul AUR și al SOS România. Practic, AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21%” a explicat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE