Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Somalia: Cel puțin 100 de morți și numeroși răniți, în urma exploziei a două mașini capcană în Mogadiscio

Numeroase persoane au fost ucise și rănite în urma a două explozii care au zguduit sâmbătă capitala somaleză Mogadiscio. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că două mașini capcană au explodat la o intersecție de drumuri aglomerate din oraș, și au făcut „zeci de victime civile”.

Autoritățile au declarat că sunt cel puţin 100 de morți, printre care și copii, și 300 de persoane rănite, dar ambele bilanţuri continuă să crească.

Autoritățile nu au identificat responsabilii  

Presa somaleză a declarat că exploziile s-au întâmplat într-o zi în care președintele, prim-ministrul și alți oficiali de rang înalt se întâlneau pentru a discuta despre combaterea extremismului violent, în special de către gruparea al-Shabab, afiliată la al-Qaida, care vizează adesea capitala.

Un jurnalist al Associated Press aflat la fața locului a declarat că a văzut „multe” cadavre și că acestea păreau a fi civili care călătoreau cu mijloacele de transport în comun. El a mai spus că cea de-a doua explozie a avut loc în fața unui restaurant aglomerat.

Directorul serviciului de ambulanță Aamin a declarat pentru AP că au adunat mulți răniți sau morți. Una dintre ambulanțele care au răspuns la atac a fost distrusă de cea de-a doua explozie, a adăugat Abdulkadir Adan într-un tweet. Sindicatul jurnaliștilor somalezi a declarat că un jurnalist a fost ucis și alți doi au fost răniți. 

Nu a existat o revendicare imediată a responsabilității. Atacul a avut loc la intersecția Zobe, care a fost scena unui uriaș atentat cu camion-capcană al-Shabab în 2017, care a ucis peste 500 de persoane.

Al-Shabab vizează adesea locații de profil înalt. Explozia de sâmbătă a avut loc în apropierea Ministerului Educației, pe care extremiștii l-au luat cu asalt în 2015, și a Ministerului de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE