Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soare, ploi și vijelii, la final de mai. Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii

România se plasează între anotimpuri, în aceste zile. În timp ce în unele zone sunt temperaturi de vară, în altele avem parte de ploi, grindină și vijelii.

Cât timp va mai dura vremea extremă?

”Primăvara, respectiv începutul de vară este caracterizat de o vreme caldă și instabilă. Maximele vor fi cuprinse, în general, între 20-29 de grade, cu cele mai mari valori pe partea de sud a țării, iar minimele între 10-17 grade, cele mai mari valori fiind pe litoral, iar cele mai mici în depresiunile din estul Transilvaniei.

În ceea privește instabilitatea atmosferică, ea este specifică acestei perioade. Averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, nu vor lipsi nici vijeliile și grindina.

Pentru marți, astfel de fenomene vor fi în zonele de munte, Banat, prin Crișana, Oltenia, Dobrogea și izolat, în rest. Pentru miercuri, cam tot în aceleași regiuni, apoi, de joi, mai ales în regiunile sud vestice, sudice și sud estice ale țării”, spune Raul Ilea, meteorolog ANM.

Când va veni oficial vara

Când vorbim de temperaturi de peste 25 de grade, deja este vară, transmit meteorologii.

Raul Ilea, meteorolog ANM: ”Cu alte cuvinte, chiar dacă sunt manifestări de instabilitate atmosferică, este vară. În partea de sud, sud est și de vest a țării sunt manifestări de acest tip, în continuare. Va ține și către final de săptămână, atât vineri, cât și sâmbătă, local, în cea mai mare parte a țării, după care, de duminică încolo, din datele de care dispunem la această oră, vremea s-ar mai ameliora”.

Vremea în minivacanța de Rusalii. Ce recomandă meteorologii

”De recomandat este să luăm umbrela la noi pentru că fiind acest sezon al convecției, în zonele montane, mai ales, sunt manifestări de instabilitate atmosferică, mai ales după-amiaza și seara, oriunde am merge în această perioadă”, spune Raul Ilea, meteorolog ANM.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE