Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situație fără precedent în fotbalul din Liga 2. Opt din 20 de echipe nu au drept de promovare. Steaua e printre ele

Ca la noi, la nimeni! Fotbalul din Liga 2 este unic în Europa. Și nu în sens pozitiv. Cu trei etape rămase din sezonul regulat, opt dintre cele 20 de echipe din campionat nu au drept de promovare în primul eșalon al fotbalului românesc.

Trei echipe și-au asigurat deja prezența în play-off, din punct de vedere matematic, după aceste 16 etape trecute din sezonul regulat: CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara și Unirea Slobozia. Și pentru ca situația să fie și mai absurdă, chiar primele două dintre ele nu au acest drept de promovare.

Opt din 20 de echipe din Liga 2 nu au drept de promovare

În aceste condiții, play-off-ul - unde se stabilesc echipele promovate - s-ar disputa degeaba, după cum spun "gurile rele". Adică se vor juca meciuri fără miză.

  • Cele opt echipe din Liga 2 care nu au drept de promovare: CSM Reșița, CSM Alexandria, CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara, CSA Steaua, CS Tunari, CSM Slatina și CSC Dumbrăvița.

Și Steaua mai are șanse să prindă play-off-ul, în funcție de rezultatele din ultimele trei etape ale sezonului regulat, însă echipa Armatei se află în aceeași situație de mulți ani și nu are nici ea drept de promovare, pentru că este club de drept public, adică este finanțat de organisme ale statului.

Regula stabilită de FRF este că echipele din prima ligă trebuie să fie de drept privat, sau să aibă măcar o formă de organizare în parteneriat cu privatul, într-un anumit procent.

În 2022, Steaua a contestat chiar și la TAS faptul că i se interzice promovarea, dar nu a avut câștig de cauză.

Steliștii au mai jucat în play-off în ultimele două sezoane, deși nu aveau drept de promovare. Practic, au jucat degeaba în play-off, încurcându-le pe celelalte echipe care aveau drept de a promova.

Așadar, chiar dacă aceste echipe sunt competitive și își câștigă locul pe merit sportiv, ele nu pot evolua în prima ligă. Paradoxul este că aceste echipe pot juca în play-off, deși o fac inutil. Însă așa este regulamentul.

Unica șansă ar fi schimbarea legii sportului, demers care a mai fost luat în discuție chiar de către fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, însă fără sorți de izbândă.

Unele echipe din Liga 2 "joacă degeaba", sau doar "încurcă" alte echipe

Situația celor opt echipe care nu au drept de promovare era cunoscută de la începutul stagiunii. Chiar dacă putem presupune că ar veni în acest moment investitori privați la aceste echipe, regulamentul spune că forma de organizare nu poate fi schimbată pe parcursul sezonului.

  • În cazul sezonului actual din Liga 2, Unirea Slobozia s-ar putea deja considera promovată.
  • În Liga 1 promovează în mod direct primele două echipe clasate în Liga 2, iar următoarele două joacă meciuri de baraj cu echipele clasate pe locurile 13 și 14 în Liga 1 (din 16 echipe).

O altă problemă apare la meciurile de baraj, acolo unde echipele luptă pentru cele două locuri disponibile. În cazul în care în play-off vor ajunge patru echipe fără drept de promovare, la barajul de promovare/menținere în Liga 1 vor ajunge câștigătoarele celor două grupe din play-out-ul ligii secunde.

Iar în situația în care în play-off vor fi trei echipe fără drept de promovare, al doilea loc la baraj va fi alocat unei echipe din play-out, adică învingătoarei unui baraj dintre câștigătoarele celor două grupe ale play-out-ului.

În noiembrie 2023, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că, din vara anului 2024, cluburile care sunt organizate sub formă de asociații non-profit vor putea să-și înființeze societăți pe acțiuni, pentru a atrage investitori privați și să își asocieze SA-ul respectiv actualului ONG. O condiție este ca acea societate pe acțiuni să fie nou înființată.

Această schimbare de regulament pe care a implementat-o FRF vine după consultări cu forul european UEFA, care a fost de acord.

Regulamentul actual pentru cluburile din Liga 2 poate fi consultat mai jos:

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE