Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemului de garanție-returnare, amânat. Care este motivul

Sistemului de garanție-returnare nu va intra în vigoare mai devreme de finalul anului viitor. Guvernul a amânat acest program până la 30 noiembrie 2023, după ce a ratat termenul stabilit pentru 1 octombrie anul acesta. Specialiștii în reciclare se așteaptă ca, odată implementat acest sistem, tot mai mulți oameni să returneze ambalajele care nu pot fi reutilizate.

Cumpărătorii ar fi trebuit să lase la magazine 50 de bani la fiecare pet cumpărat, urmând să-și recupereze garanția atunci când ar fi returnat ambalajele. Acest sistem este administrat de compania RetuRO, licențiată de Guvern abia la sfârșitul lunii august.

"Compania a făcut deja primele angajări, a demarat discuțiile cu băncile finanțatoare, a început dezvoltarea sistemului informatic în care anul acesta deja se vor înscrie și producătorii și retailerii cu cantitățile de ambalaje care sunt puse pe piață de fiecare producător sau de fiecare retailer în parte. Aceste lucruri sunt deja într-o fază avansată", a spus Barna Tanczos, ministrul Mediului.

Acești pași nu au fost suficienți pentru ca sistemul de garanție-returnare să fie lansat la timp, așa că Guvernul a amânat lansarea până la data de 30 noiembrie 2023.

Zona Bragadiru de lângă Capitală este cunoscută pentru grătarele care se organizează aici. De-a lungul verii, oamenii au lăsat în urma lor zeci de peturi. Dacă ar fi funcționat sistemul garanție-returnare, cei care le-au lăsat aici ar fi primit 50 de bani. Poate așa ar fi fost mai determinați să strângă în urma lor.

"Nu mi se pare că s-ar putea mai mult, dar nu destul cât să motiveze multă lume", spune o tânără despre sistemul de garanție-returnare. "Dar cred că cine își dorește chiar să o facă, o face și fără treaba asta, dar da, cred că se mai poate motiva, completează aceasta.

Ce rată de reciclare are România

Specialiștii nu sunt deloc optimiști că acest program va fi funcțional în noiembrie anul viitor. Guvernul a stabilit și o perioadă de tranziție până în decembrie 2024

"De fapt, avem ascunsă în acest document o amânare până la 1 ianuarie 2025. Iată că, după 4 ani de negocieri, analize, trecerea prin 3 miniștri ai Mediului, ajungem într-un punct în care din nou renegociem foarte multe clauze și modalitatea prin care acest sistem va fi aplicat în România", spune Constantin Damov, președinte al unui grup regional de reciclare.

România are o rată de reciclare a deșeurilor de aproximativ 15%, mult sub rata impusă de Uniunea Europeană de 55%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE