Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simularea Evaluării Naționale 2024. Blocaje în timpul susținerii probei la limba română. Serverele au căzut pentru 20 de minute

Simularea pentru Evaluarea Națională a fost un exercițiu pentru elevi și un test cât se poate de real pentru corectarea digitală, implementată din acest an. Scanerele au fost blocate timp de 20 de minute, recunoaște Ministerul Educației, din cauza volumului mare de lucrări încărcate în sistem. Ca de obicei, elevii au fost preocupați de subiecte, așa că emoțiile au fost mai degrabă de ordin tehnic. 

Pe scurt, în momentul în care elevul a terminat de scris lucrarea, se duce cu ea la catedră, unde profesorul o primește și o pune sub acest scaner, care este conectat la un calculator 

După aceea, asistentul trece la scanarea paginilor scrise de elev. Acestea sunt încărcate ulterior într-o platformă, iar de acolo sunt preluate de către profesorii corectori. Avantajul pentru întreg procesul este acela că, față de anii trecuți, lucrările nu mai trebuie plimbate dintr-un județ în altul pentru a fi corectate. Pentru elevi, însă, nu se schimbă aproape nimic. Ei trebuie să asiste la procesul de scanare, așa că preocuparea lor rămâne conținutul lucrării. 

Cum s-a desfășurat proba de la limba română 

La primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere. Primele patru cerințe au fost de tip grilă, în timp ce la subiectul al doilea, elevii au avut de făcut un rezumat pentru unul dintre texte. 

Ecaterina Stanca, profesor de limba română la Colegiul Național Tudor Vianu: ”Sunt pregătiți pentru că se dau multe teste și la școală, unii se pregătesc în privat, mai ales cei de la școlile private, așa încât până la urmă rezultatele sunt frumoase.”

Subiecte au fost accesibile, spun profesorii, care au avut și ei emoții, dar mai degrabă de ordin tehnic, provocate de noile scannere. În unele școli, încărcarea lucrărilor pe platformă a durat chiar și o oră și jumătate pentru toți elevii din clasă. Potrivit ministerului, întreruperea a fost de 20 de minute și nu s-au înregistrat blocaje. Datele oficiale arată că prezența a fost de 93,4% dintre elevii de clasa a opta, adică peste 164.600 de copii. 

Aida Ionescu, inspector școlar general adjunct ISJ Dolj: ”La nivelul județului nostru, în cele 139 de centre, nu am avut probleme în ce privește scanarea lucrărilor, însă mici întreruperi la platformă așa cum s-a semnalat la nivelul întregii țări, dar nu mari.” 

Sorin Ion: ”Mâine lucrurile vor merge mai bine”

Secretarul de stat Sorin Ion a declarat pentru Euronews România că problemele care au apărut astăzi la încărcarea lucrărilor elevilor pe platforma de evaluare vor fi remediate până mâine. 

În total, peste 164.000 de teste la limba română au fost încărcate astăzi pe platforma Ministerului Educației dedicată evaluării lucrărilor de la examenele naționale. Numărul mare al testelor a dus la blocarea sistemului timp de 20 de minute.

”Serverele nu au fost blocate, ci doar procesul de încărcare a lucrărilor în platformă a fost mai lent, dar măsurile pe care le-am luat în timp real au deblocat situația, iar în cea de-a doua parte a procesului de încărcare, lucrurile au mers foarte bine. Una peste alta, nu suntem nemulțumiți de cum au decurs astăzi lucrurile. Evident, prin urmare, un examen de genul acesta putea să se supună și unor astfel de probleme, dar vom vedea că mâine când se toate setările platformei au fost optimizate, lucrurile vor merge mult mai bine”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că, după o perioadă în care a fost testat, sistemul de corectare prin scanarea lucrărilor va fi folosit la toate examenele. Dar experții în educație spun că, deși un pas spre digitalizare este binevenit, problemele de fond rămân și sunt mai dureroase ca oricând.

Marian Staș, expert în educație: ”Fondul problemei, și aici este de fapt durerea mare a sistemului, ține de faptul că 1000 de scannere și tot internetul nu vor scoate școlile din mediocritate. obiecția mea este legată de întârzierea procesului, de arhitectura curriculară.” 

Simularea evaluării naționale continuă cu probele scrise la matematică și limba maternă, după care, în 23 februarie, elevilor le vor fi comunicate rezultatele. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE