Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simulare Evaluare Națională 2024. Subiectele la limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a și baremul de corectare

Elevii de clasa a VIII-au susținut, luni, proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării naţionale, așa cum prevede calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei.

UPDATE: Baremul de corectare pentru subiectele de la Limba și literatura română.

05/02/2024 , 12:06

Subiectele la limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a

La primul subiect, elevii au primit două texte la prima vedere. Primul text este din romanul „În umbra ei”, de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima, „Pisica mea în sala de lectură”, publicat în Dilema veche, în 2017.

Primele patru cerințe au fost de tip grilă. La partea B a subiectului I, cerințele 1-8 se referă la gramatică și vocabular. La Subiectul II, elevii au avut de făcut un rezumat de 100-150 de cuvinte al textului de Simona Antonescu.

VEZI GALERIA
8 imagini

Calendar simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII)

Calendar Evaluare Națională 2024, clasa a 8-a

Evaluarea Națională 2024 are loc în perioada 25-28 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a 8-a vor încheia cursurile pe 14 iunie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024.

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024: Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024: Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2024 puse la dispoziție de ministerul Educației

Subiecte și barem pentru simularea Evaluării Naționale 2023 la Limba română

Subiectele de anul trecut pot fi accesate aici.

Ce trebuie să știe elevii

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (pentru elevii de clasa a VIII-a), din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.

Pentru simularea EN VIII, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare.

Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Rezultate la Simularea Evaluării Naționale 2024 la Limba română

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog, transmite ministerul Educației.

Rezultatele la simulare vor fi afișate pe 23 februarie 2024.

Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Corectare digitalizată la Evaluarea Națională 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că anul acesta corectarea digitalizată va fi folosită la toate examenele, inclusiv la simulări.

”Am luat feedback-ul cadrelor didactice implicate, al celor care au corectat. Într-o proporţie covârşitoare, mult peste 90%, au zis că ar prefera să continue în această formulă. Se elimină greşelile datorate oboselii, se elimină acea muncă de trecere a punctajelor pe barem pentru că platforma, în momentul în care notaţi pe diferiţi itemi, face automat adunările, şi există şi posibilitatea mult mai simplă de transmitere aleatorie a lucrărilor. O să generalizăm această corectare digitalizată la toate examenele naţionale, inclusiv la simulări în anul acesta”, a spus ministrul Educaţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE