Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simularea examenului de Bac 2023 la Limba și literatura română. Ce subiecte au primit elevii

Elevii clasei a XII-a au susținut, luni, prima probă a simulării examenului de Bacalaureat din 2023, cea la Limba și literatura română. Scopul probelor din cadrul simulării este de a pregăti elevii în vederea examenului care va avea loc în vară.

Subiectele la simularea examenului de Bac 2023 la Limba și literatura română

  • Primul item a fost legat de un text la prima vedere, despre Liviu Rebreanu, scris de Vasile Tițescu.
  • Al doilea subiect a fost centrat pe o poezie de Tudor Arghezi.
  • Al treilea a fost subiect a fost legat de basmul cult Harap-Alb.

„Subiectele au fost foarte generoase, din punctul nostru de vedere, al profesorilor. Cred că și pentru elevi.

Ei au avut posibilitatea să verifice ce au învățat, în cazul basmului cult, Povestea lui Harap-Alb, de Ion Creangă - subiecte generoase referitoare la personaj, respectiv relația dintre cele două personaje, la alegere.

Pentru subiectul al doilea vorbim despre analiza unui text la prima vedere - un text literar, o poezie ușor de înțeles, evident, Tudor Arghezi este un poet cunoscut elevilor, studiat chiar în clasa a 12-a, conform programei analitice, iar subiectul 1 a reprezentat, de asemenea, un subiect accesibil, fără întrebări încuietoare, cum s-a întâmplat în alți ani.

La subiectul al treilea e diferența între cei care au învățat și cei care nu au apucat, încă, să învețe pentru examenul de bacalaureat.

Nota 10 este o notă accesibilă, mai ales celor care sunt atenți atât în ceea ce privește conținutul, dar și în privința redactării, pentru că specificul disciplinei noastre vizează aceste două aspecte, cele de conținut, cât mai ales modul în care elevul candidat redactează răspunsurile. Analizăm abaterile de la norma lingvistică, penalizăm elementele de ortografie, de punctuație, ca nota finală să reflecte o imagine cât mai aproape de absolventul ideal”, a spus Ruxandra Achim, șefa catedrei de limba română de la Colegiul Național I. L. Caragiale din Capitală.

VEZI GALERIA
4 imagini

Proba din cadrul simulării Bac 2023 la Limba și literatura română a început la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, au fost distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8:30.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au avut la dispoziție trei ore.

În total elevii vor susține trei probe la simularea examenului de Bacalaureat, cum este și structura examenului din vară.

Important de precizat este că rezultatele obținute de elevi la simulare nu vor fi trecute în catalog și nici nu pot fi contestate. Notele vor fi discutate la clasă. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Model de subiect pentru Bac 2023 la Limba și literatura română

Modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2023 au fost publicate încă din luna februarie de Ministerul Educației, pentru a ajuta elevii să se familiarizeze cu structura subiectelor.

Cum ar putea arăta un posibil subiect la examenul de Bac 2023 la Limba și literatura română:

Profil uman

Profil real

Când au loc celelelte probe de la simulare Bac 2023

  • 28 martie 2023 – Proba obligatorie a profilului
  • 29 martie 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării
  • 30 martie 2023 – Proba scrisă la Limba maternă

Examenele de Bacalaureat încep pe 12 iunie, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE