Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov: Rusia e pregătită să lupte cu occidentul

Dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia este pregătită. Este declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de stat RIA Novosti.

"Este dreptul lor, dacă vor pe câmpul de luptă, să fie pe câmpul de luptă", a afirmat Lavrov, care ocupă funcţia de ministru de externe de două decenii, în timpul audierilor în Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) cu privire la renumirea sa în funcţie în noul guvern al premierului Mihail Mişustin, pe cale de formare după ce preşedintele Vladimir Putin a început luna aceasta un nou mandat de şase ani.

El a comparat situaţia cu "mustrarea pentru un elev" cu note proaste, a cărui soartă este decisă de profesori în timp ce el nu se află în sală, a precizat agenţia.

"Nu puteţi vorbi aşa cu nimeni, mai ales cu noi", a spus Lavrov. "Conferinţa... se rezumă la reafirmarea unui ultimatum pentru Rusia", a adăugat el.

Rusia susține că a încercat să negocieze cu Ucraina

Kremlinul a declarat în mod repetat că nu a refuzat niciodată să negocieze cu autorităţile de la Kiev, notează RIA Novosti.

Dar, după cum a declarat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu există în prezent premise pentru aceasta, dat fiind faptul că un demers spre pace este exclus atât de Ucraina, cât şi de Occidentul colectiv, conform agenţiei de presă ruse.

Situaţia se poate schimba doar dacă Kievul ia în considerare noile realităţi, toate cerinţele Moscovei sunt bine cunoscute, spune Peskov.

Moscova pretinde că Ucraina trebuie să accepte anexarea celor patru regiuni de către Rusia, plus pierderea peninsulei Crimeea, pe lângă statutul de neutralitate, reducerea dimensiunii forţelor armate şi "denazificarea", respectiv schimbarea actualei conduceri de la Kiev şi epurarea întregii societăţi de elementele naţionaliste, conform media ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE