Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia va primi granturi de 165 de milioane de euro, pentru a face față prețurilor uriașe ale energiei

Serbia va primi granturi de 165 de milioane de euro, pentru a face față prețurilor uriașe ale energiei. Banii fac parte dintr-un pachet financiar de 500 de milioane de euro acordat, de Uniunea Europeană, țărilor din Balcanii de Vest. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen s-a întâlnit la Belgrad cu președintele sârb

Președintele Comisiei Europene a făcut promisiuni de prosperitate, în etapa sârbă a turneului său prin Balcani. Ursula von der Leyen s-a întâlnit la Belgrad cu președintele sârb, Aleksandar Vucic. Relațiile tensionate cu Kosovo, dar și criza energetică au fost pe ordinea de zi. După ce a vizitat șantierul de construcție al interconexiunii de gaz Serbia-Bulgaria, von der Leyen a vorbit despre viitor.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Ceea ce vrem să vedem nu este doar gazul care curge din Bulgaria spre Serbia, dar acest proiect va însemna un pas în față pentru a ne apropia unii de ceilalți. Acesta va deschide piața de gaze din Serbia către diversificare. Va îmbunătăți securitatea energetică a Serbiei.”

Proiectul ar trebui finalizat într-un an

Proiectul, care face parte din eforturile Uniunii Europene de diversificare a energiei, ar trebui finalizat într-un an.

Înainte de a călători în Serbia, von der Leyen a fost în Bosnia și Herțegovina, o altă țară care așteaptă de mulți ani să adere la Uniunea Europeană. Ea le-a cerut autorităților bosniace să profite de aderarea la UE, pentru a depăși diviziunile dintre musulmani, croați și sârbi.

Von der Leyen a reamintit și că UE alocă un pachet de 500 de milioane de euro pentru noi surse de energie într-o regiune care a fost un focar tradițional de instabilitate și se află sub influența puternică a Rusiei și Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE