Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatul a ratificat Protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la Tratatul Nord-Atlantic

Senatul, reunit în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

S-au înregistrat 96 voturi pentru, iar un senator nu a votat.

Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda şi Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor ţări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO, informează Agerpres.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Senatul este for legislativ decizional pentru acest proiect, în acest fel procedura fiind încheiată.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a celor două protocoale, după ce miercurea trecută Guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens.

Un moment istoric pentru NATO

Protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles. Documentele au fost semnate în prezența ministrului finlandez de Externe Pekka Haavisto și a ministrului suedez de Externe Ann Linde.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la începutul lunii iulie că: "Acesta este cu adevărat un moment istoric. Pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună".

La summitul de la Madrid, liderii Aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să adere la NATO, în urma acordului privind un memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia.

Secretarul general a declarat că ușa NATO rămâne deschisă pentru democrațiile europene care sunt pregătite și dornice să contribuie la securitatea noastră comună: "Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici și cetățenii noștri vor fi și mai în siguranță, în timp ce ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii."

Este posibil ca mărirea Alianței să mai dureze chiar și câteva luni, până când aderarea lor să fie ratificată de toți membrii Alianței.

Cele două țări nordice au cerut oficial primirea în NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina. Oficialii de la Ankara s-au opus inițial. Săptămână trecută, însă, înaintea Summitului NATO de la Madrid, Turcia a anunțat că nu se mai opune aderării celor două țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE