Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful ONU a ajuns la Odesa. Antonio Guterres a urcat la bordul unei nave cu cereale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a ajuns în portul ucrainean Odesa și chiar a urcat la bordul unei nave încărcate cu cereale, pentru a-i inspecta încărcătura.

Ieri, oficialul s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. După reuniune a notat că piaţa mondială de alimente dă semne că se stabilizează, odată ce a fost reluat exportul de grâne din Ucraina. Totuși, lanțurile de aprovizionare sunt încă perturbate, a avertizat el. Aflat în portul de la Marea Neagră, Guterres a cerut Rusiei să nu decupleze centrala de la Zaporojie de la rețeaua uncraineană de electricitate. Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea facilității nucleare aflată sub control rusesc.

„Tocmai am văzut cum se încarcă din nou grâu pe o navă. Este clar un motiv de bucurie. Dar este și emoționant pentru că sunt trist când văd că acest minunat port și aceste terminale sunt practic goale și că posibilitatea ca acest port să dezvolte Ucraina și regiunea a fost blocată din cauza războiului”, a spus Guterres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE