Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Întâlnire la nivel înalt în Ucraina. Analist militar: „Ne dorim cu toții ca diplomația să ia locul armelor de foc”

În urmă cu câteva momente, a început cea mai așteptată întâlnire la nivel mondial. Are loc la Liov trilaterala între președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, secretarul general ONU Antonio Guterres și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Temele cele mai importante care vor fi discutate sunt legate de situația exportului de cereale, centrala nucleară de la Zaporojie, cât și o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și liderul de la Kiev.

Analistul militar Ion Petrescu a vorbit la Euronews România despre importanța acestei întâlniri. Întrebat dacă s-ar putea încălca în vreun fel acordul semnat în iulie la Istanbul privind coridoarele pentru navele care transportă cereale din Ucraina, analistul a precizat că: „Sigur că elementele de până acum arată că Rusia și-a respectat angajamentul, Ucraina la rândul ei a respectat graficul și să nu uităm că în cadrul acestei vizite va fi o oprire în Turcia a Secretarului General al Națiunilor Unite pentru a verifica cum funcționează centrul comun de coordonare”.

O posibilă întâlnire Putin – Zelenski?

Ion Petrescu a vorbit totodată despre șansele președintelui turc de a-i aduce la masa negocierilor pe Zelenski și Putin.

Ion Petrescu: „Greu de răspuns. Sigur că ne dorim cu toții să se ajungă la un moment în care diplomația să ia locul armelor de foc. Depinde de ceea ce a reușit anterior președintele Turciei să discute cu președintele Putin și totodată, dacă ne uităm pe calendar în mai puțin de o lună de zile în Federația Rusă vor fi alegeri și atunci există estimarea că vor fi proclamate concomitent republici separatiste în sud, cu capitale Herson și Zaporojie. Dacă se va întâmpla așa, atunci negocierile vor fi îngreunate, dacă nu cumva amânate pe mai târziu”.

În final, Ion Petrescu a vorbit și despre protestele din Liov, organizate de rudele ucrainenilor închiși în Rusia.

Ion Petrescu: „Este evident că în absența dialogului, în absența negocierilor minimale la nivel diplomatic, trebuie găsite alte căi, prin interlocutori care mențin legătura cu cei care conduc Federația Rusă. Președintele Erdogan are o relație specială cu omologul rus. Există această agitație pentru că există pericolul ca militarii care au luptat la Azov și care au fost asimilați cu luptătorii numiți la Moscova fasciști, naziști, să fie judecați și să primească pedepse periculoase”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE