Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful diplomației UE reacționează după ce Israelul întrerupe alimentarea cu energie și apă în Fâșia Gaza. ”Unele decizii sunt contrare dreptului internaţional”

Israelul are dreptul să se apere ca urmare a asaltului grupării Hamas, însă unele dintre deciziile sale ar putea încălca dreptul internaţional. Avertismentul a fost lansat marţi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres.

Borrell a reacționat, după ce ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat luni că nu va fi permisă furnizarea de electricitate, alimente, apă sau combustibil în Fâşia Gaza, ca urmare a atacurilor lansate de gruparea militantă palestiniene Hamas asupra Israelului.

”Israelul are dreptul să se apere, dar aceasta trebuie să se facă în conformitate cu dreptul internaţional, dreptul umanitar şi unele decizii sunt contrare dreptului internaţional", a declarat Borrell după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Muscat, în Oman.

”Unele dintre acţiuni - şi Naţiunile Unite au spus deja aceasta - (cum ar fi) întreruperea apei, energiei electrice, a furnizării de alimente pentru o masă de civili sunt împotriva dreptului internaţional", a menţionat şeful diplomaţiei UE.

Josep Borrell a evidențiat că l-a invitat pe ministrul israliean de Externe, Eli Cohen, şi pe omologul său din cadrul Autorităţii Palestiniene, Riyad Al-Maliki, să participe la reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni de Externe de marţi pentru a discuta situaţia din Israel.

"I-am invitat pe ministrul israelian de externe să participe la reuniunea miniştrilor de externe ai UE pe care am convocat-o în această după-amiază. L-am invitat, de asemenea, pe ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene Maliki să ia cuvântul şi să prezinte punctele de vedere ale Autorităţii Palestiniene", a postat Borrell pe platforma de social media X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE