Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Armatei Române: Există probabilitatea escaladării conflictelor de natură militară

România nu va da sistemul Patriot Ucrainei fără să primească ceva la schimb pentru că este inadmisibil ca țara noastră să rămână fără apărare. A spus-o ferm președintele Klaus Iohannis. De altfel, și Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării și liderul PNL, a vorbit despre faptul că România va trebui să trăiască ani de zile cu o Rusia agresivă în vecinătate.

Șeful Armatei Române: Există probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv de natură militară

România deține în prezent patru sisteme Patriot. Doar unul este operațional, iar celelalte trei sunt în curs de instalare. Dintre acestea trei, unul ar trebui să ajungă la Kiev, însă nu în orice condiții.

Klaus Iohannis, președintele României: „Eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană. În măsura în care în final se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”.

Președintele Iohannis a avut o discuție telefonică cu Volodimir Zelenski în care au dezbătut situația de pe front și pachetul de ajutor pe care România îl va trimite Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În plus, am discutat cu președintele României despre cooperarea noastră în interesul securității, în interesul stabilității în regiunea noastră și în întreaga Europă. În special, cooperarea în domeniul apărării dintre Ucraina și România. I-am mulțumit pentru că pregătește un nou pachet de apărare pentru soldații noștri”.

Ucraina are nevoie de tot ajutorul având în vedere situația tensionată de pe front. Pericolul rusesc pândește nu doar Ucraina.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Va trebui - probabil - să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu amenințări hibride care vor căuta să ne slăbească, să ne reducă încrederea în forțele noastre și în parteneriatele pe care le avem”.

Sunt tot mai multe voci la nivel european care spun că este o posibilitate ca acest conflict să escaladeze. Șeful Armatei României este de aceeași părere.

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării: „Ne găsim pe timp de pace, dar realitatea curentă este marcată de complexe provocări de securitate. Prognoza pe care o facem realității de mâine include dezvoltări și scenarii, dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv de natură militară”.

Discuția finală despre ce și când va livra România Ucrainei va avea loc într-o ședință CSAT pe care președintele Iohannis urmează să o convoace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE