Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Secretarul american al apărării le cere Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei până în luna iulie

Publicat de: Euronews

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a cerut miercuri Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil” şi înaintea viitorului summit al Alianţei Nord-Atlantice, din luna iulie, transmit Reuters şi AFOP.

„Aşteptăm cu nerăbdare să întâmpinăm în curând Suedia ca al 32-lea membru al NATO. Pentru a fi clar, aşteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înaintea summitului din iulie”, a declarat Lloyd Austin într-o conferinţă de presă la Stockholm.

„Încurajăm aliaţii noştri Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei cât mai rapid posibil”, a spus reprezentantul Washingtonului.

Ungaria și Turcia blochează aderarea Suediei

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt. Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

Între timp, Finlanda a devenit, la începutul acestei luni, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Următorul summit al NATO va avea loc în 11-12 iulie, la Vilnius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE