Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia acuză Suedia că permite acțiuni rasiste. Aderarea Suediei la NATO nu mai este susținută de Ankara

Suedia este complice la un act de ură și rasism, pentru că nu a reușit să prevină recentele proteste de la Stockholm, acuză ministrul turc de externe. El spune că pentru astfel de motive a fost amânată o reuniune-cheie la Bruxelles, unde urma să de discute despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Șeful diplomației de la Ankara spune că Turcia dezaprobă mitingurile organizate în țările nordice de către grupări anti-islam și pro-kurde. De altfel, Turcia consideră astfel de grupări extremiste și teroriste. Iar pentru susținerea arătată de Suedia și Finlanda nici nu ar mai avea rost să se discute acum despre votul necesar al Turciei pentru aderarea la NATO.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: Această acțiune (care a avut loc) în Suedia, această acțiune josnică, este, de fapt, o crimă motivată de ură. Este o acțiune rasistă. Nimeni nu ar trebui să încerce să ne explice acest lucru ca fiind libertate de exprimare. Nu are nimic de-a face cu acest lucru.

Suedia, la fel ca Finlanda, are nevoie de aprobarea Turciei pentru a adera la NATO. Doar că Ankara nu privește cu ochi buni găzduirea de către cele două țări a unor disidenți turci. Ba chiar a cerut de mai multe ori extrădarea unora, lucru cu care Suedia a fost de acord. S-au făcut, însă, prea puține, acuză Turcia, așa că negocierile de aderare la NATO sunt amânate.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: În acest context, o reuniune tripartită ar fi fost lipsită de sens. Care este scopul acestui mecanism tripartit? Am pus tratatul în fața noastră, articol cu articol, și vedem ce a făcut Suedia, ce a făcut Finlanda sau nu a făcut. (Reuniunea) a fost amânată pentru că mediul actual ar fi pus-o în umbră, nu ar fi fost o întâlnire sănătoasă.

Ultimul incident care a stârnit furia Ankarei a fost arderea Coranului de către un activist anti-islam în fața ambasadei Turciei în Suedia. Chiar președintele Turciei a spus că are îndoieli serioase cu privire la extinderea NATO, avertizând Suedia să nu se aștepte la sprijin pentru aderare la alianța militară.

Ca măsură de avarie, guvernul finlandez a transmis că ar putea fi nevoit să încerce o aderare la NATO, decuplându-se de Suedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE