Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda, aspirantă NATO, trimite Turciei materiale militare

Finlanda a decis să trimită Turciei materiale de apărare, conform unor relatări de miercuri din media finlandeze, preluate de DPA.

Decizia, care a fost scoasă în spațiul public, în ziarele Hufvudstadsbladet şi Helsingin Sanomat, a venit într-un moment delicat pentru acest stat nordic, care, alături de Suedia, încearcă să obţină aderarea la NATO.

Turcia, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, a ameninţat că va bloca aderarea Suediei, în urma unui incident recent în care a fost ars un exemplar din Coran, cartea sfântă a islamului.

Guvernul finlandez a transmis marţi că, în cazul în care aplicaţia Suediei ar urma să fie blocată pe termen lung, ar putea fi nevoită să încerce o aderare la NATO singură. Însă ministrul de Externe, Pekka Haavisto, a precizat că este încă prea devreme să se ia o poziţie în legătură cu acest subiect.

Finlanda şi Suedia nu au exporta echipamente militare Turciei de când aceasta a invadat zonele controlate de kurzi

Chiar dacă nu există un embargo, Finlanda şi Suedia nu au exportat, în practică, echipamente militare Turciei de când aceasta a invadat zonele controlate de kurzi în Siria în 2019.

Însă, în cadrul demersurilor Finlandei şi Suediei de aderare la NATO, astfel de exporturi de echipamente militare joacă un rol important pentru Turcia, care blochează de mai multe luni extinderea Alianţei Nord-Atlantice. Suedia a anunţat deja în urmă cu ceva timp că este dispusă să livreze din nou arme Turciei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE