Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se redeschide Castelul Iulia Hașdeu, unul dintre cele mai misterioase edificii din România

Marți se redeschide unul dintre cele mai misterioase castele din România - Castelul Iulia Haşdeu din Câmpina, județul Prahova. Despre acest castel, legenda spune că planul realizării sale a fost transmis în integralitate savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu de către fiica sa, Iulia, în cadrul unor ședințe de spiritism.

Timp de doi ani, castelul a fost restaurat cu fonduri europene în valoare de 3,4 milioane de euro.

Dincolo de nenumăratele tablouri, obiecte personale și cărți, în castel se păstrează transcrierea în română, franceză, rusă, arabă și engleză a rezumatelor ședințelor de spiritism dintre Iulia și Bogdan Petriceicu Hașdeu,

Restaurarea îmbină vremurile apuse cu tehnologia

Tehnicile muzeale noi au fost aduse și la Câmpina. Astfel, castelul va cuprinde proiecții cu holograme, iar vizitatorii o vor putea vedea astfel pe Iulia Hașdeu.

Castelul a fost construit de către Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, care a murit de tuberculoză, la 18 ani. Edificiul a fost construit în decurs de aproape 3 ani, între 1893 și 1896. Există numeroase legende și povești misterioase care relatează despre ședințele de spiritism la care participa scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu, pentru că, susținea acesta, așa o putea revedea pe fiica sa, Iulia.

Castelul este construit după modelul unei catedrale, sub formă de cruce. Există trei turnuri cu creneluri, iar pe unul dintre acesta este inscripționată data de 2 iulie, o dată în care Petriceicu Hașdeu le sărbătorea pe fiica și soția sa.

Cine a fost Iulia Hașdeu

Despre fiica lui Bogdan Petriceicu-Hașdeu se spune că a fost un copil cu abilități excepționale. Un copil precoce. La patru ani, Iulia știa deja să citească, iar la cinci ani compunea primele poezii. Copila vorbea bine franceza, germana și engleza, iar la opt ani susținea deja examenele pentru finalizarea ciclului de învățământ primar.

Iulia a absolvit la 11 ani gimnaziul Sfântul Sava, iar apoi a fost admisă la Conservator, însă a plecat în scurtă vreme cu mama sa la Paris, unde s-a înscris la Facultatea de Litere de la Sorbona.

În 1888, Iulia se îmbolnăvește de tuberculoză și, în ciuda încercărilor de a se recupera, la 18 ani, în toamna aceluiași an, moare.

Iulia a fost o studentă genială, cu un talent la limbile străine. În perioada studenției la Sorbona a excelat, scriind poezie, proză și schițe dramatice. Totodată, ea avea și talent muzical deosebit. Dispariția sa l-a marcat pe savantul și scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu, care nu s-a putut resemna cu pierderea fiicei sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE