Se prăbușește piața criptomonedelor? Bitcoin, la cel mai mic nivel din decembrie 2020

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Piața criptomonedelor se află pe muchie de cuțit. Bitcoin s-a depreciat anul acesta cu 57% (37% doar în această lună). În weekend, Bitcoin a scăzut la sub 20.000 de dolari, cel mai mic nivel din decembrie 2020. Scăderea prețului criptomonedei vine în urma dificultăților întâmpinate de mai mulți jucători importanți din industrie.

Fondul Three Arrows Capital își analizează opțiunile, inclusiv vânzarea de active și un ajutor din partea unei alte firme, au declarat fondatorii săi pentru Wall Street Journal într-un articol publicat vineri, în ziua în care Babel Finance, un creditor criptografic axat pe zona Asiei, a anunțat că suspendă retragerile. De asemenea, creditorul Celsius Network, cu sediul în Statele Unite, a declarat la începutul acestei luni că va suspenda retragerile.

O prăbușire a pieței cripto?

„Dacă piața merge în sus, toată lumea respiră ușurată, lucrurile vor fi refinanțate, oamenii vor strânge capitaluri proprii și toate riscurile se vor disipa. Dar dacă ne mișcăm mult mai jos de aici, cred că ar putea fi o adevărată furtună”, a spus Adam Farthing, șeful biroului de risc pentru Japonia al frunizorului de lichidități criptografice, B2C2.

„Pentru mine, situația seamnă cu cea din 2008, în sensul unui posibil efect de domino al falimentelor”, a mai spus Adam Farthing, potrivit euronews.com.

Prețul Bitcoin a avut tendința de a se mișca într-un mod aproximativ similar cu alte active de risc, cum ar fi acțiunile companiilor din tehnologie. Capitalizarea totală a pieței cripto este de aproximativ 870 de miliarde de dolari, potrivit Coinmarketcap, în scădere de la un vârf de 2.900 miliarde de dolari în noiembrie 2021.

Elon Musk, dat în judecată de un investitor în Dogecoin

Elon Musk, un entuziast al investițiilor în criptomonede, a fost chemat în judecată zilele trecute de un investitor în moneda virtuală Dogecoin. Acesta l-a acuzat pe Musk că derulează o schemă piramidală pentru a-și sprijini propria criptomoneda. Plângerea a fost depusă la tribunalul federal din Manhattan. Lui Musk i se cer despăgubiri în valoare de 258 de miliarde de dolari.

Reclamantul, pe nume Keith Johnson, l-a acuzat pe omul de afaceri și companiile deținute de acesta, Tesla și SpaceX, că au acționat fraudulos, crescând prețul criptomonedei.

Bill Gates critică criptomonedele

Pe de altă parte, Bill Gates este un critic al criptomonedelor. Acesta a catalogat proiectele centrate pe criptomonede drept false, „bazate pe teoria fraierului mai mare”.

„Cred că oamenii sunt atrași de aceste manii și s-ar putea să nu aibă la fel de mulți bani de pierdut, așa că nu sunt optimist cu Bitcoin, iar părerea mea generală ar fi că, dacă ai mai puțini bani decât Elon, probabil ar trebui să fii atent”, a declarat Gates pentru Bloomberg în 2021.

Distribuie

Taguri