Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisoare cu scuze din parte cartelului mexican din care ar fi făcut parte criminalii americanilor răpiți și uciși. Atacatorii ar fi fost predați autorităților

O scrisoare care pretinde că provine de la cartelul mexican al drogurilor acuzat de răpirea a patru americani și uciderea a doi dintre ei a condamnat violențele și a declarat că banda și-a predat autorităților proprii membri care au fost responsabili.

Într-o scrisoare obținută de The Associated Press prin intermediul unui reprezentant al forțelor de ordine din Tamaulipas, facțiunea Scorpions, a cartelului din Golf își cere scuze locuitorilor din Matamoros, dar și familiilor victimelor.

"Am decis să îi predăm pe cei care au fost direct implicați și responsabili de aceste evenimente, care au acționat în permanență în baza propriilor decizii și a lipsei de disciplină", se arată în scrisoare, adăugând că aceste persoane au încălcat regulile cartelului, care includ "respectarea vieții și bunăstării celor nevinovați".

De ce trimite cartelul scrisoare cu scuze

Se știe că aceste carteluri de droguri emit comunicate pentru a-și intimida rivalii, dar și autoritățile, dar și pentru a încerca să aplaneze situații care le-ar putea afecta afacerile. Iar violențele de vinerea trecută din Matamoros au fost nefaste pentru afacerile cartelurilor.

Uciderea americanilor a adus trupe ale Gărzii Naționale și un grup de forțe speciale ale armatei care efectuează patrule, a declarat analistul de securitate mexican David Saucedo.

"Este foarte dificil în acest moment pentru ei să continue să lucreze în ceea ce privește vânzările de droguri la nivel de stradă și transferul de droguri către Statele Unite; ei sunt primii interesați să închidă acest capitol cât mai curând posibil", a declarat Saucedo.

O fotografie cu cinci bărbați legați, cu fața în jos pe trotuar, a însoțit scrisoarea, care a fost distribuită de către oficial cu condiția de a rămâne anonimă, deoarece nu a fost autorizată să fie la discreția opiniei publice.

Oficialii de stat nu au confirmat imediat în mod public faptul că există noi suspecți în custodie.

Un alt oficial al securității de stat a declarat că cinci bărbați au fost găsiți legați în interiorul unuia dintre vehiculele pe care autoritățile le căutau, împreună cu scrisoarea. Oficialul respectiv a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să discură despre acest caz.

Vărul uneia dintre victime a declarat că familia sa se simte "bine" știind că Eric Williams, care a fost împușcat în piciorul stâng, este în viață, dar nu acceptă scuze din partea cartelului acuzat de răpirea americanilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE