Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce face Scoția, țară sufocată de consumul de droguri: case pentru consumatori

Având de departe cea mai mare rată a mortalității cauzate de consumul de droguri din Europa, Scoția caută noi soluții pentru a reduce numărul de decese.

Marea Britanie va vedea în curând inaugurarea primei sale săli autorizate oficial pentru consumul de droguri ilegale în condiții de siguranță.

Sediul va fi situat în Glasgow, cel mai mare oraș din Scoția. Guvernul scoțian a sprijinit înființarea sălii de consum, chiar dacă legislația britanică privind drogurile face din simpla posesie a multor droguri o infracțiune penală, potrivit euronews.com.

Noua instituție, care va începe să recruteze personal anul viitor, a fost propusă pentru prima dată în 2016, în urma unui focar de HIV în Glasgow în rândul persoanelor care își injectau droguri în locuri publice.

Susținătorii săi spun că dovezile din peste 100 de instituții similare din întreaga lume, inclusiv din Germania și Olanda, arată că acestea funcționează pentru a salva vieți și pentru a reduce costurile generale ale serviciilor de sănătate.

Centrul, în valoare de 2,3 milioane de lire sterline (2,53 milioane de euro), va fi deservit de profesioniști calificați în domeniul sănătății și va oferi un mediu igienic în care oamenii pot consuma droguri pe care le-au obținut în altă parte.

Oficialii au subliniat că centrul nu va încuraja consumul de droguri și se va concentra pe promovarea reducerii riscurilor și pe evitarea supradozelor.

Utilizatorilor nu li se va permite să împartă drogurile cu alte persoane din cadrul centrului, iar asistenții sociali și de sănătate vor fi la dispoziție pentru a oferi sfaturi și sprijin în ceea ce privește recuperarea și bunăstarea.

Criza cronică

Deși s-a înregistrat o scădere a ratei globale a mortalității în 2022, numărul anual al deceselor cauzate de droguri în Scoția a crescut deosebit de mult în ultimii zece ani.

În raport cu standardele europene, țara este o excepție uimitoare. Cele 248 de decese cauzate de droguri la un milion de locuitori ale Scoției o plasează cu mult peste țările europene cu următoarele rate cele mai ridicate: Regatul Unit în ansamblu (88 la un milion), Finlanda (79 la un milion), Irlanda (73 la un milion) și Suedia (64 la un milion), potrivit cifrelor furnizate de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie.

Motivele crizei sunt multiple, dar problemele de lungă durată și larg răspândite legate de abuzul de substanțe sunt asociate cu marginalizarea socială și sărăcia din interiorul țării.

Multe dintre decesele provocate de droguri înregistrate în Scoția sunt legate de consumul pe termen lung și de dependența de substanțe injectabile, spre deosebire de accidentări în rândul consumatorilor ocazionali.

Există, de asemenea, o problemă serioasă cu abuzul de benzodiazepine, care, potrivit guvernului scoțian, au fost implicate în 73% din decesele legate de droguri în 2020.

Cunoscute sub denumirea colocvială de "benzos", aceste medicamente sunt depresive care induc somnolență și hipnoză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE