Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scholz avertizează cu privire la ascensiunea populiștilor de dreapta înaintea europarlamentarelor: ”Duc campanii electorale împotriva Europei noastre unite”

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat asupra amenințărilor reprezentate de populiștii de dreapta, adresându-se unei adunări a partidelor europene de centru-stânga înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

"Populiștii de dreapta duc campanii electorale împotriva Europei noastre unite. Și sunt gata să distrugă ceea ce am construit pentru copii; ei stârnesc sentimente împotriva refugiaților și a minorităților.", a declarat liderul german la Palatul Parlamentului, care a găzduit conferința.

Sondajele de opinie indică o schimbare semnificativă spre dreapta la viitoarele alegeri, grupul de dreapta radicală Identitate și Democrație având șanse să câștige suficiente locuri pentru a deveni al treilea grup ca mărime din legislativ, în principal în detrimentul Verzilor și al grupului centrist Renew Europe.

Care e răspunsul lui Scholz pentru populism

Scholz a declarat că o UE prosperă, capabilă să "facă lucruri", este "cel mai bun răspuns la populism și autocrați".

De asemenea, el a promis un sprijin continuu pentru Ucraina, afirmând că aceasta este "cheia pentru restabilirea păcii în Europa".

Scholz conduce o coaliție nepopulară formată din trei partide. Sondajele naționale recente au arătat că partidul său de centru-stânga se află mult în urma principalului bloc de opoziție de centru-dreapta din Germania și, în cel mai bun caz, aproximativ la egalitate cu partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania.

Președintele socialiștilor și democraților, Iratxe García Pérez, a abordat, de asemenea, problema creșterii populismului la alegerile din iunie, afirmând că aceste partide "reprezintă doar o amenințare pentru proiectul nostru european".

Întâlnirea are loc după ce cel mai mare partid politic al UE, Partidul Popular European de centru-dreapta, s-a reunit, de asemenea, la București luna trecută, unde reprezentanții au susținut candidatura Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea puternicei Comisii a blocului.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, luxemburghezul Nicolas Schmit, a fost ales drept candidatul principal al socialiștilor și democraților pentru postul de conducere de la Bruxelles.

Următorul șef al Comisiei va trebui să fie aprobat de liderii tuturor statelor membre ale UE. Aproape jumătate dintre cei 27 de lideri naționali ai UE sunt membri ai Partidului Popular European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE