Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice afectează sănătatea oamenilor. Un raport ONU arată că aproape 20.000 de oameni mor anual din cauza poluării

Multe boli, de la cancer la otrăvirea cu pesticide, au legătură cu schimbările climatice, se arată într-un raport al Organizației Internaționale a Muncii din cadrul Națiunilor Unite. Peste 2,4 miliarde de muncitori din întreaga lume sunt expuși, sub o formă sau alta, efectelor schimbărilor climatice. 

Un raport prezentat de Organizația Internațională a Muncii, din cadrul ONU, confirmă cifrele pesimiste referitoare la cazurile de îmbolnăvire care au legătură cu schimbările climatice. Spectrul bolilor este foarte larg: de la cancer la otrăvirea cu pesticide sau boli cronice ale rinichilor. 

Manal Azzi, specialist agenția ONU: ”Raportul ne-a arătat o situație alarmantă cu care ne confruntăm astăzi. Avem peste 2,4 miliarde de muncitori care sunt expuși la temperaturi excesive la locul de muncă și asta nu este tot. Sunt expuși, de asemenea, la poluarea aerului, radiații ultraviolete și boli transmise prin vectori, care sunt în creștere. Avem, de asemenea, fenomene meteorologice extreme, iar cifrele nu mint, au avut un impact uriaș asupra vieții lucrătorilor la nivel global. Avem mii de decese și milioane de oameni care trăiesc cu boli cronice din cauza schimbărilor climatice.” 

Peste 70% dintre muncitori vor fi expuși căldurii extreme

Specialiștii insistă că este nevoie de măsuri urgente. 

Manal Azzi, specialist agenția ONU: ”Trebuie să ne asigurăm că mediul de lucru este protejat acum, nu mâine.”

Potrivit raportului agenției ONU, peste 70% dintre muncitori vor fi expuși căldurii extreme, la un moment dat. 

Aproape 19.000 de oameni mor anual din cauza stresului climatic. Căldura extremă este responsabilă și pentru 22,87 de milioane de incidente de rănire la locul de muncă, în timp ce 26,2 milioane de oameni din întreaga lume suferă de boli cronice de rinichi. 

Numeroase țări din Europa au început deja să ia măsuri. Spre exemplu, Spania a interzis anumite activități profesionale în aer liber, în perioadele de căldură extremă, după ce un angajat la salubritate a murit în Madrid. Și în Grecia, munca în construcții este interzisă în anumite intervale orare din cauza căldurii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE