Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul de corupție din PE: Parchetul European cere ridicarea imunității eurodeputatelor Eva Kaili și Maria Spyraki

Parchetul European Anticorupție cere ridicarea imunității fostei vicepreședinte a Parlamentului European, Eva Kaili, și a unei eurodeputate din Grecia, Maria Spyraki. Cererea vine după un raport primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, în care există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului Uniunii Europene.

Eva Kaili este unul dintre protagonoștii scandalului de mită care zguduie legislativul european în ultimele zile, fiind acuzată că a acceptat sume uriașe de bani pentru a pleda pentru Qatar.

Audierea Evei Kaili a fost amânată pentru 22 decembrie. Eurodeputata din Grecia rămâne în arestul preventiv. În schimb, partenerul ei a fost audiat în fața judecătorului de instrucție în legătură cu acuzația privind mita în valoare totală de 1,5 milioane de euro pe care Kaili și alte cinci persoane ar fi luat-o de la reprezentanți ai Qatarului, care doreau să influențeze decizii ale Parlamentului European.

Asistent parlamentar, Francesco Giorgi a admis că ar fi luat bani, potrivit presei belgiene. El a insistat însă că partenera sa nu are nicio legătură cu dosarul și a cerut eliberarea ei pentru a avea grijă de fetița lor de doi ani. Scandalul a fost și în atenția liderilor europeni, care s-au reunit la Consiliul European de iarnă.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Cred că pe aceste subiecte, justiția și toate instituțiile trebuie să-și facă treaba. Trebuie să ne bazăm pe faptele care au fost identificate. Parlamentul European își face, de asemenea, treaba. Este un lucru foarte bun că există transparență.”

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European: „Voi face tot ce îmi stă în putință, împreună cu colegii mei, pentru a restabili statutul Parlamentul European de casă a democrației, colegiuitor, instituție care ia decizii, care este curată, transparentă și care nu este de vânzare pentru actori străini care par să ne submineze.”

Giorgia Meloni, premierul Italiei: „Reacția trebuie să fie fermă, decisivă și trebuie să meargă până la capăt, iar nimeni să nu fie scutit. Este vorba de credibilitatea UE și a națiunilor noastre. Vom cere și vom continua să cerem să se facă lumină deplină asupra a ceea ce se întâmplă, deoarece contururile sunt devastatoare.”

Eva Kaili a fost arestată săptămâna trecută, alături de alte cinci persoane, procurorii belgieni acuzându-i de mită. La percheziţii, poliţia a descoperit sute de mii de euro la locuinţa lui Kaili şi Giorgi. Agenţii l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani. Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE