Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sârbii au predat mii de arme poliției după masacrele în urma cărora au murit 17 persoane

Sârbii au început să-și predea armele la secțiile de poliție, după incidentele violente de săptămâna trecută, în care au murit 17 oameni. Autoritățile de la Belgrad au venit cu o serie de măsuri, care, potrivit președintelui Aleksandar Vucici, înseamnă, de fapt „o dezarmare” a civililor. 

În prezent, în mâinile sârbilor sunt 760 de mii de arme, iar revizuirea permiselor de port-armă ar putea reduce numărul acestora la circa 40 de mii, potrivit președintelui Aleksandar Vucici. În plus, va fi introdus un moratoriu privind emiterea acestor permise, care va dura doi ani.

Zeljko Brkic, secretar de stat în Ministerul sârb de Interne: „Prin modificările aduse legii, vom înăspri drastic criteriile și anume condițiile de eliberare a permiselor de deținere a armelor. Vom face astfel o revizuire a permiselor emise până în prezent, astfel încât să avem un temei juridic pentru a confisca armele celor care nu le dețin în condițiile corecte, în anumite situații. Dar există, cu siguranță, și posibilitatea ca Republica Serbia să le cumpere.” 

Nu se știe câte arme ilegale există în Serbia. Ministerul de Interne le-a cerut civililor să le predea, indiferent de modul cum le-au obținut și fără a fi trași la răspundere. Potrivit autorităților, 1.500 de arme au fost predate în prima zi. Cu toate acestea, experții consideră că nu toți vor renunța la arme, chiar dacă sancțiunile pentru deținerea ilegală vor fi mult mai mari.

Zeljko Brkic, secretar de stat în Ministerul sârb de Interne: ”Înăsprirea sancțiunilor legale îi afectează în primul rând pe cei care respectă legea - posedă în mod legal arme, au dulapuri metalice pentru ele. Ei vor fi afectați de aceste măsuri. Nu îi afectează pe cei care dețin ilegal arme, iar aceasta este de fapt problema cheie.”

Dusko Ilic, Asociația Națională a Armelor: ”Oamenii din sfera infracțională probabil că nu vor răspunde chemării, dar există un număr mare de cetățeni, care au adus armele de pe câmpul de luptă și de teama unor noi conflicte, pur și simplu le-au păstrat. Ne putem aștepta ca astfel de oameni să-și predea armele. Sigur, au existat câteva legalizări și o mulțime de arme au fost predate, dar aceasta este o oportunitate de intra în legalitate și cu restul.” 

Deținerea ilegală de arme se pedepsește cu închisoare

Potrivit legii sârbe, deținerea ilegală de arme se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani, iar pentru o cantitate mai mare, chiar până la 12 ani. Guvernul de la Belgrad a adoptat noi măsuri. Va înăspri sancțiunile, dar introduce și controale obligatorii psihiatrice și psihologice și teste antidrog pentru proprietari, la fiecare șase luni.

Zorica Subotic, Asociația Deținătorilor de Arme din Serbia: ”Nu știu ce ar putea produce moratoriul privind eliberarea permisului de port-armă pentru doi ani, cu excepția unei creșteri a numărului de arme ilegale. Nu o pot susține știind la ce rezultate va duce o astfel de măsură.” 

Potrivit unor estimări, Serbia, alături de SUA, Yemen și Muntenegru, se numără printre țările cu cel mai mare număr de cetățeni înarmați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE