Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Serbiei, despre perchezițiile DIICOT la NIS Petrol: „Nu există cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi”

Suspiciuni de scurgere de informații secrete de la o companie care a făcut explorări de petrol și gaze în Banat către compania mamă din Serbia, controlată de Gazprom. Mai mulți angajați de la NIS Petrol sunt acuzați că au divulgat informații despre rezultatele prospecțiilor din vestul țării.

Perchezițiile efectuate de DIICOT la NIS Petrol au stârnit reacții și de la președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Acesta a spus că acțiunea din țara noastră face rău Serbiei și că evenimentul nu are nicio legătură cu războiul pentru energie, ci cu un război „politico-spionaj”. Compania NIS are sediul general în Serbia.

Opt angajați ai NIS Petrol, geologi și ingineri, au fost audiați la DIICOT Timișoara

Opt angajați ai NIS Petrol, geologi și ingineri, au fost audiați la DIICOT Timișoara, iar patru dintre ei sunt acuzați că au încălcat legea petrolului și au transmis și divulgat informații secrete către șefii lor din Serbia.

Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate au stat ore în șir la sediul central al companiei din București și au ridicat documente și calculatoare, care vor fi expertizate.

Ramona Bolla, purtător de cuvânt DIICOT: „Nouă percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte dintre acestea desfășurate în sediul și punctele de punctele de lucru apartinând unei companii multinaționale, într-o cauză care are ca obiect divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.”

Mai precis, compania NIS Petrol ar fi transmis ilegal informații despre zăcămintele de petrol și gaze din regiunea de vest, acolo unde a făcut prospecții, către consorțiul din Serbia. În plus, NIS Petrol era obligată să înștiințeze Agenția Națională pentru Resurse Minerale despre eventuale descoperiri, dar acest lucru nu s-a întâmplat, spun anchetatorii.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat acțiunea autorităților române

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat acțiunea autorităților române. El susține că evenimentul nu are legătură cu războiul pentru energie și că ar fi unul politic.

Aleksandar Vučić, președintele Serbiei: „Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS, dar nu știu care este cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu există cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la Poliţia Română.”

Jurnaliștii Euronews Serbia au obținut o reacție din partea companiei NIS Petrol, ai cărei reprezentanți susțin că vor coopera pe deplin cu autoritățile române.

Bojan Brkic, Euronews Serbia: „Am trimis câteva întrebări către NIS și am obținut de la ei ceea ce reprezintă un răspuns standard. Pot să citez: „Principiul de bază al companiei este că noi respectăm legea. Compania va coopera cu toate autoritățile legiuitoare pentru a clarifica toate aspectele ce țin de companie și de angajații ei din România. Nu am putut obține nimic mai mult din partea companiei NIS.”

NIS petrol este parte a grupului rusesc Gazprom Neft, cel mai mare producător de gaze din lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE