Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sărbători petrecute pe patul de spital. Rudele pacienților vindecați refuză să îi externeze

Mulți bolnavi își petrec sărbătorile în spital. Nu pentru că ar avea nevoie de îngrijiri medicale, ci pentru că rudele nu-i mai doresc acasă. Medicii încearcă în zadar să dea de urma familiei, prin Poliție, sau să-i ducă în alte spații cu ajutorul serviciilor de asistență socială.

Bărbatul din imagini are 76 de ani și a ajuns la spitalul Parhon din Iași pe 17 decembrie, cu ambulanța. Are copii, rude și locuiește într-un sat la aproximativ 70 de kilometri de oraș. Din punct de vedere medical acum ar putea merge acasă, însă medicii se văd nevoiți să îl mai țină internat pentru că nu vine nimeni după el.

Reporter: „Dumneavoastră vreți să fiți acasă.”

Pacient: „Da, dar daca nu se poate, nu se poate.”

Reporter: „Nu aveți incotro?”

Pacient: „Pai ați văzut? Asta e viața! Dar au zis că și în spital e bine, că ne dă cozonac, ne dă covrigi.”

„Sunt pacienți care stau internați dinaintea sărbătorilor de Crăciun și, probabil, vor rămâne să petreacă și Revelionul în spital tocmai pentru că nu avem o soluție pentru a putea să îi întoarcem în familie. Motivațiile familiilor fiind legate de lipsa timpului, lipsa condițiilor și imposibilitatea de a-i prelua în preajma sărbătorilor”, a declarat dr. Ionuț Nistor - purtătorul de cuvânt al Spitalului "Dr. C. I Parhon" Iași.

Cât costă o zi de spitalizare a unui pacient

Spitalul are și o procedură in astfel de cazuri: se ia legatura cu poliția, apoi cu serviciul de asistență socială, pentru un loc într-un cămin. Înseamnă însă o spitalizare prelungită, care implică și cresterea cheltuielilor. Pentru un singur pacient, costurile pe zi se ridică la aproximativ 200 de euro.

„Nu pot fi externați pe propria răspundere pentru că nu suntem siguri că, în momentul în care ei ajung la domiciliu ei sunt preluați de cineva și în felul ăsta nu suntem siguri că viața lor nu este pusă în pericol”, a precizat dr. Ionuț Nistor - purtătorul de cuvânt al Spitalului "Dr. C. I Parhon" Iași.

Familiile își abandonează rudele în spitale

Și la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași ajung bolnavi, care apoi nu sunt luați de familie. În preajma sărbatorilor, în medie, zilnic, sunt cinci persoane de acest fel.

„Avem o doamnă de 79 de ani, care a ajuns aseara cu ambulanța. Pacienta locuiește singură, nu se poate îngriji, are o fiică în Olanda cu care comunică prin telefon și am decis, împreună cu medicul de gardă de la dermatologie să internăm această pacientă pentru tratament de specialitate”, a explicat prof. dr. univ. Diana Cimpoeșu - șefa UPU SMURD Iași.

Este vorba despre pacienți vulnerabili care, spun medicii, se bucură că nu sunt singuri de sărbători, chiar dacă asta înseamnă să le petreaca într-un salon de spital.

„Un alt pacient în vârstă de 60 de ani, care nu are o locuință adecvată, nu are venituri adecvate. Ne-a declarat că este bucuros fiindcă asta înseamnă ca va avea căldură, va avea tratament, va avea o alimentație adecvată”, a mai adăugat prof. dr. univ. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Mulți dintre cei care ajung la spital in perioada sărbătorilor sufera de boli cronice, oncologice sau au rude care nu reușesc să le gestioneze problemele de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE