Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna de lucru de patru zile, propusă în Parlamentul unei țări din Europa. Ce prevede proiectul pilot

Parlamentul britanic urmează să dezbată un proiect de lege ce vizează introducerea săptămânii de lucru de patru zile, ceea ce ar însemna un week-end de trei zile pentru angajații din Marea Britanie.

Inițiativa legislativă a fost prezentată marți de un parlamentar laburist, motiv pentru care există șanse puține să fie susținută de Guvernul conservator aflat la putere. Proiectul prin care săptămâna de lucru va fi redusă la 32 de ore vine în contextul în care Marea Britanie se află într-un amplu proces de testare a acestei variante, conform Euronews.com.

În campania prin care este testată săptămâna de lucru de patru zile sunt implicați 3.300 de angajați din diverse companii. Inițiativa a fost lansată în iunie 2021 și implică testarea timp de șase luni a week-end-ului de trei zile. Obiectivul organizațiilor este de a crește satisfacția angajaților și a menține deopotrivă productivitatea.

După trei luni de testare, companiile implicate au oferit reacții pozitive în ceea ce privește săptămâna de patru zile. Peste 80% dintre organizațiile implicate în campanie au precizat că este "extrem de probabil" sau "probabil" să ia în considerare menținerea politicii săptămânii de patru zile după ce perioada de probă se va încheia în decembrie.

Proiectul de lege de parlamentarul laburist Peter Dowd a fost inspirat dintr-o inițiativă a democratului Mark Takano, membru al Camerei Reprezentanților pentru statul California.

Proiectul de lege al lui Dowd ar impune o săptămână de patru zile și include o prevedere prin care lucrătorii ar trebui să fie plătiți de 1,5 ori mai mult pentru orele suplimentare dacă lucrează mai mult de 32 de ore pe săptămână.

Și în România, parlamentarii au inițiat în luna martie un proiect de lege privind introducerea săptămânii de patru zile în România, pentru ca angajații să beneficieze de un week-end de trei zile. Proiectul ce vizează modificarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii a fost inițiat de senatorul PNL Daniel Fenechiu și a fost semnat atât de senatori, cât și deputați ai PNL și USR.

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile, conform Economedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE