Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine are prioritate la ieșirea din sensul giratoriu. Poliția Română: ”Vechea practică nu mai este valabilă”

Regulile pe care șoferii trebuie să le respecte atunci când circulă în sensul giratoriu au fost modificate. Poliția Română a reamintit că aceste modificări au fost efectuate încă din luna februarie, iar vechea practică nu mai este valabilă.

”Știi cum se circulă în sensul giratoriu?

Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”, este mesajul transmis de Poliția Română pe pagina de Facebook.

Care este legea prin care s-a schimbat regula de circulație în sensul giratoriu

Regula de circulație în sensul giratoriu a fost schimbată prin hotărârea de Guvern 130/2023.

”La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:(1^1) În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se arată în art. 107, alin 1.1 din HG 130/2023.

Regula de circulație în sensul giratoriu, schimbată pentru a se elimina confuziile

Comisarul Alexandru Popa din cadrul IGPR, unul dintre inițiatorii proiectului de modificare a Codului Rutier, a explicat în direct la Euronews România că ”regulile anterioare nu făceau decât să aibă o aplicabilitate generală, acest lucru creând o confuzie în rândul participanților la trafic”.

”Nu s-a făcut decât să se clarifice cum se circula în sensul giratoriu înaintea modificărilor aduse prin această hotărâre de Guvern. Având în vedere și cazurile izolate de interpretare eronată a prevederilor legale, am considerat că este oportun ca aceste modificări să fie mai clare, în sensul ca regulile privind circulația în sensul giratoriu să fie prevăzute în mod expres”, a afirmat comisarul Popa.

Polițistul a amintit că înaintea modificărilor, șoferii care se încadrau corespunzător în sensul giratoriu ”nu mai erau obligați să se asigure la părăsirea sensului giratoriu, respectiv să semnalizeze părăsirea acestui sens giratoriu”.

”În prezent, părăsirea sensului giratoriu se semnalizează în mod obligatoriu”, a mai precizat el.

Cazurile izolate care au dus la schimbarea regulii

”Au fost anumite situații izolate. De exemplu, în județul Bihor un conducător de autovehicul își adaptase conduita potrivită practicii izolate, însă atunci când a venit în București, cunoscând vechile reguli pe care el credea că le consideră corect, le-a aplicat într-un sens giratoriu și a produs un accident de circulație. La final, a fost nemulțumit pentru că nu înțelegea de ce era vinovat de producerea accidentului, deși el respectase regulile de circulație. Nu s-a asigurat la schimbarea benzii atunci când a vrut să părăsească sensul giratoriu”, a mai spus reprezentantul IGPR.

Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă regula de circulație în sensul giratoriu

”Cei care nu respectă încadrarea în mod corespunzător în sensul giratoriu riscă să fie amendați cu o sancțiune în valoare de 580 de lei până la 725 de lei.

Cei care se află deja în interiorul sensului giratoriu și nu se asigură la schimbare direcției de mers și produc un accident cu pagube materiale riscă să fie amendați cu aceeași sancțiune și suplimentar vor primi și trei puncte de penalizare”, a mai precizat comisarul Alexandru Popa.

Polițistul Tavi Perțea: ”Cine trece peste marcaj este vinovat și nu mai există loc de interpretări ”

”Leguitorul vine și schimbă tot ceea era prevăzut până acum și stabilește că în intersecțiile cu circulație în sens giratoriu.

Apare termenul de benzi. Și cel care schimbă banda, cel care trece peste marcaj este obligat să semnalizeze și să se asigure, iar în cazul unui accident de circulație va fi vinovat.

Cel care schimbă banda în intersecția cu sens giratoriu trebuie să se asigure și să nu pună în pericol ceilalți participanți la trafic”, a precizat polițistul Tavi Perțea, pe vlogul său.

Noua regulă de circulație în sensul giratoriu ar putea da naștere la controverse

De asemenea, Tavi Perțea a expus o situație întâlnită frecvent de șoferi atunci când circulă în intersecții cu sens giratoriu și ar putea exista risc de producere de accidente sau de ambuteiaje.

”Vedem că mașina albastră se află în intersecția cu sens giratoriu, dar schimbă banda să iasă din intersecție. Iar mașina roșie pătrunde în intersecția cu circulație în sens giratoriu. În continuare, OUG 195/2002 spune că autovehiculele care circulă în interiorul sensului giratoriu au prioritate față de cele care urmează să pătrundă. Este evident că cel roșu urmează să pătrundă. Are și indicator de cedează trecerea. Nu a trecut complet cu spatele intersecției.

Cel roșu trebuie să dea prioritate celor circulă în sensul giratoriu, inclusiv pe banda doi? Sau cel care circulă pe banda unu?

Pentru că legiuitorul spune că toți cei care circulă în intersecția cu circulația în sens giratoriu au prioritate.

Aici avem iar un conflict. Cel albastru schimbă banda, conform noului text de lege, iar cel roșu trebuie să dea prioritate la intrare.

Cum facem aici? Cine este vinovat? Cel care nu a prioritate sau cel care a schimbat banda? E culpă comună?

Unde este interiorul sensului giratoriu? Unde începe? Unde este limita dintre intrarea în intersecția cu circulație în sens giratoriu și interiorul sensului giratoriu?”, a mai precizat Perțea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE