Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ryanair se lovește de noi probleme. Sindicatele din Spania amenință cu grevă, timp de cinci luni, începând din august

Lupta dintre sindicatele Ryanair și conducerea abia a început. După ce iunie și iulie au fost marcate de greve în aeroporturi, două sindicate ale echipajelor Ryanair, Unión Sindical Obrera (USO) și Sitcpla, au cerut o acțiune care va dura cinci luni, între 8 august și 7 ianuarie 2023.

Greva va avea loc în fiecare săptămână, de luni până joi, au declarat pentru Euronews surse din USO. Sindicaliștii cer reintegrarea imediată a celor 11 muncitori concediați pentru grevă în luna iulie.

"Observam aproape zilnic un filtru de concedieri. Săptămâna trecută a fost al zecelea muncitor și ieri un alt coleg din Barcelona, ​​care a fost în companie timp de 12 ani", spun surse sindicale.

Aceștia cer, de asemenea, încetarea procedurilor disciplinare împotriva a aproape 100 de lucrători care au luat parte la opriri.

"Ei folosesc acest lucru ca o modalitate de a intimida forța de muncă. Este modul lor de a-i avertiza pe lucrători să fie atenți la grevă", spune un purtător de cuvânt al sindicatului.

Revendicările muncitorilor includ „aplicarea drepturilor fundamentale ale muncii”, spune sindicatul.

În urmă cu câteva luni, Ryanair a părăsit negocierile cu USO și Sitcpla pentru a ajunge la o înțelegere cu CC OO, un alt sindicat. Doar lucrătorii afiliați la CC OO vor putea beneficia de condițiile acordului, lucru pe care USO nu îl consideră acceptabil. Asta a dus la grevă.

În plus, aceștia cer o creștere a salariului pentru a le aduce salariile la nivelurile de dinainte de pandemie. COVID a adus o reducere substanțială a salariilor pentru forța de muncă din cauza blocajului cu care se confruntă toate companiile aeriene, iar sindicatele subliniază că salariile angajaților nu și-au revenit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE