Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii acuzați c-au folosit tehnologia deepfake pentru a discuta cu șeful Baykar. Cum s-au dat drept premierul Ucrainei

Serviciile secrete rusești au încercat să ia legătura cu directorul companiei turce Baykar, care furnizează Ucrainei drone militare Bayraktar, folosind un clip realizat prin tehnologia deepfake în care este folosită imaginea premierului ucrainean Denis Șmihal. Astfel, Moscova a încercat să discrediteze Ucraina pentru a afecta relațiile turco-ucrainene.

Serviciile de informații ale Ministerului ucrainean al Apărării au dejucat o provocare la adresa lui Haluk Bayraktar, directorul executiv al companiei turce Baykar, la care a fost folosită tehnologia deepfake. Spionii ruși s-au dat drept premierul ucrainean Denis Șmihal, relatează agenția ucraineană Ukrinform.

„Serviciile ruse de informații au încercat să folosească tehnologia deepfake pentru a realizat un clip video fals. Se bazează pe inteligență artificială și permite crearea unui clip video fals în care o persoană faimoasă pare să spună lucruri pe care nu le-ar spune în mod obișnuit”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

Rușii au încercat să-l contacteze pe Haluk Bayraktar, unul dintre fondatorii companiei turce Baykar care produce dronele militare Bayraktar. Apelul a fost preluat de „secretarul” lui Bayraktar, un agent ucrainean.

„În locul conservației așteptate cu domnul Halyuk, rușii au fost "norocoși" să vorbească cu "asistentul" la fel de fals al dlui Baykar." Prin urmare, au trebuit să răspundă și ei la întrebarea: "Ce s-a întâmplat astăzi cu Podul Crimeii?",”, au mai precizat oficialii ucraineni.

Ofițerii ruși s-au dat de gol după ce au pronunțat greșit mai multe cuvinte în limba ucraineană.

Serviciul de informații a Ministerului ucrainean al Apărării susține că această acțiune a avut ca scop discreditarea cooperării dintre Ucraina și Turcia.

Potrivit Ukrinform, compania turcă Baykar vrea să construiască în Ucraina o fabrică pentru a produce drone militare de tip TB2.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE