Rusia va prezenta un proiect de acord de pace după schimbul de prizonieri. Anunțul făcut de Serghei Lavrov

Rusia va fi pregătită să prezinte Ucrainei un proiect care să contureze condițiile pentru un acord de pace pe termen lung, după ce se va încheia schimbul de prizonieri aflat în desfășurare, a anunțat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Lavrov a declarat că Rusia s-a angajat să elaboreze o soluție pașnică pentru a pune capăt războiului ce durează de peste trei ani în Ucraina.

De asemenea, ministrul rus de Externe a acuzat Ucraina că a lansat o serie de atacuri cu drone timp de mai multe zile asupra unor ținte rusești, care au provocat victime și au perturbat traficul aerian. Lavrov a sugerat că țările europene au încurajat Kievul să lanseze aceste atacuri pentru a submina eforturile de pace conduse de președintele american Donald Trump.

Rusia și Ucraina au eliberat fiecare 390 de prizonieri vineri și au declarat că vor elibera mai mulți în zilele următoare, o inițiativă convenită în cadrul discuțiilor dintre oficialii ruși și ucraineni în Turcia săptămâna trecută.

„Rămânem angajați față de o soluție de pace. Suntem întotdeauna deschiși discuțiilor... și permiteți-mi să subliniez că suntem angajați față de acordurile care au fost încheiate recent la Istanbul.

Lucrăm în mod activ la a doua parte a acordurilor, care prevede pregătirea de către fiecare parte a unui proiect de document care să stabilească condițiile de realizare a unui acord fiabil, pe termen lung, privind o soluționare.

De îndată ce schimbul de prizonieri de război va fi finalizat, vom fi pregătiți să înmânăm părții ucrainene un proiect al unui astfel de document pe care partea rusă îl finalizează în prezent”, a declarat Lavrov, potrivit sursei citate.

Lavrov critică din nou Occidentul pentru sprijinirea Ucrainei

Lavrov a declarat că intensificarea atacurilor ucrainene cu drone - aproximativ 800 trimise împotriva unor ținte rusești în ultimele trei zile - a fost „o consecință directă” a sprijinului acordat Ucrainei de către țările Uniunii Europene ai căror lideri au vizitat Kievul în ultimele zile.

„Suntem siguri că acestea vor fi trase la răspundere pentru partea lor de responsabilitate pentru aceste crime”, a declarat Lavrov, referindu-se la țările europene.

„Aceasta este în mod clar o încercare de a perturba negocierile de pace și de a submina progresele înregistrate la Istanbul în urma acordurilor dintre președinții Rusiei și Statelor Unite... Vom continua această activitate indiferent de provocări”, a adăugat oficialul rus.

Ministerul lui Lavrov a promis anterior că va răspunde atacurilor.

Ucraina a oferit puține detalii cu privire la atacurile dronelor, deși a recunoscut că a lovit o fabrică de baterii vineri în regiunea Lipețk din centrul Rusiei.

Ucraina a acuzat, de asemenea, Rusia că organizează periodic atacuri în masă cu drone. Un astfel de atac de duminică, descris ca fiind cel mai mare din războiul care durează de trei ani, a distrus case și a ucis o femeie.

Autoritățile din orașul Odesa din sudul Ucrainei au acuzat Rusia că a bombardat vineri cu rachete infrastructura portuară, atac soldat cu moartea a două persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE