Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Ucraina se acuză reciproc. Ministerul rus al apărării susține că Ucraina a bombardat o hidrocentrală

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu ceea ce a descris drept consecințele bombardamentelor ucrainene asupra hidrocentralei din Kahovka. Potrivit sursei, trei dintre cele șase turbine au fost oprite din cauza atacului, ceea ce ar putea afecta grav sistemele de răcire ale reactoarelor nucleare de la Zaporojie.

Efort ucrainean de izolare a trupelor ruse

Ministerul britanic al Apărării a precizat în raportul său zilnic că atacurile de precizie ale forțelor ucrainene ar fi făcut traversarea drumului peste râul Nipru „inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”.

Analiștii militari spun că există un risc ridicat ca trupele să fie separate de restul forțelor principale de ocupație ruse. Atacul face parte dintr-un efort ucrainean de a izola trupele ruse, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune.

Forţele ruseşti nu pot desfăşura operaţiuni mecanizate la scară largă fără o linie de comunicaţie terestră fiabilă. Reaprovizionarea cu echipamente grele, combustibil şi muniţie pentru operaţiunile ofensive sau defensive la scară largă prin feriboturile de pontoane sau pe calea aerului este impracticabilă.

Localnicii, speriați de bombardamentele de la Zaporojie

Recent bombardată centrală de la Zaporojie stârnește amintiri localnicilor, care vorbesc despre dezastrul nuclear de la Cernobîl.

„Nimic bun nu se poate întâmpla și nu știm cum se vă încheia situația”, spune o localnică.

„Oamenii sunt speriați, ținând cont că centrala nucleară este în apropiere. De multe ori vântul bate în direcția noastră iar radiațiile vor ajunge direct la noi și se vor infiltra în apă”, spune un localnic.

Președintele Zelenski a spus că tăcerea cetățenilor rusi este un semn de complicitate. În cel mai recent discurs, acesta i-a acuzat pe rușii care nu iau atitudine împotriva războiului din Ucraina și i-a numit complici.

Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei: „Indiferent unde vă aflați, în Rusia sau în străinătate, vocea voastră trebuie să fie auzită în sprijinul Ucrainei și împotriva acestui război.”

Rușii au fost forțați să părăsească regiunile dintre Cernihiv si Sumi la începutul lunii aprilie, dar continuă să bombardeze zonele de graniță. Federația Rusă și-a adunat principalele forțe din sudul și estul Ucrainei, păstrând o parte dintre unitățile sale de la Briansk și Kursk.

În același timp, prima navă cu grâu a plecat din portul Odesa de la Marea Neagră, către Ethiopia. Nava Brave Commander transportă 23.000 de tone metrice de cereale. Ethiopia este una dintre cele cinci țări care se confruntă deja cu probleme în ce privește hrană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE