Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia se declară deschisă pentru cooperarea cu Republica Moldova

Rusia nu îşi va schimba probabil politica faţă de Republica Moldova şi rămâne deschisă la un dialog constructiv, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit agenţiei TASS preluate de Reuters.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat, luni, că Rusia pregătește o lovitură de stat la Chișinău în care ar putea fi folosiți „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil care să întreprindă acțiuni violente”.

Maia Sandu a afirmat că "declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmare de instituțiile noastre".

"Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și a oprit tentativele de violență.

În toamnă s-a pus accentul pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici", a declarat Maia Sandu.

Rusia a respins acuzaţiile preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Moscova încearcă să destabilizeze situaţia.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat săptămâna aceasta un nou guvern pro-occidental, condus de premierul Dorin Recean, care a promis că va revigora economia şi va orienta ţara către Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE