Rusia, prima țară din lume care recunoaște guvernul taliban din Afganistan

Rusia a devenit prima țară din lume care recunoaște oficial guvernul din Afganistan, după patru ani de la preluarea puterii de către talibani. Moscova a anunțat că gruparea a fost eliminată de pe lista neagră a organizațiilor ilegale.

Ministerul de Externe rus a primit scrisoarea de acreditare a noului ambasador al Afganistanului, în timp ce guvernul taliban speră ca și alte state să urmeze exemplul Rusiei, după cum spune ministrul afgan de Externe, Amir Khan Muttaqi.

Rusia, prima țară din lume care recunoaște guvernul taliban din Afganistan

Talibanii au preluat controlul în august 2021, imediat după retragerea trupelor americane și a forțelor NATO. Noul regim a pus în practică cea mai dură formă a legii islamice Sharia, drepturile și libertățile femeilor fiind restricționate drastic. Guvernul a fost izolat pe scena internațională. Doar China și Emiratele Unite Arbe au avut realții diplomatice cu oficialii de la Kabul.

Mulți au condamnat această măsură, iar fostul politician afgan Fawzia Koofi a afirmat că „orice măsură luată de orice țară, pentru normalizarea relațiilor cu talibanii, nu va aduce pacea, ci va legitima impunitatea. Astfel de măsuri riscă să pună în pericol nu doar poporul afgan, ci și securitatea globală”.

Iar Rețeaua pentru Participarea Politică a Femeilor Afgane a declarat că regimul taliban legitimează „un regim autoritar, anti-femei și care demontează în mod activ drepturile civile fundamentale. (...) Astăzi, interferența politică și sprijinul direct acordat talibanilor reprezintă o continuare a acelorași strategii distructive, acum sub steagul diplomației”, se arată în comunicatul în care se mai precizează nu poate fi uitat „rolul Rusiei în distrugerea Afganistanului în timpul invaziei sovietice”.

Guvernul taliban a declarat anterior că respectă drepturile femeilor, dar în conformitate cu interpretarea proprie asupra culturii afgane și a legii islamice.

Din 2021, fetele cu vârsta peste 12 ani nu mai au acces la educație, iar femeile nu mai pot ocupa multe locuri de muncă. De asemenea, au fost impuse restricții privind distanța pe care o femeie o poate parcurge fără un însoțitor de sex masculin și alte decrete privind ridicarea vocii în public.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că vede potențialul unei cooperări „comerciale și economice” în domeniile „energiei, transporturilor, agriculturii și infrastructurii” și că va continua să ajute Kabulul în lupta împotriva amenințărilor terorismului și a traficului de droguri.

Rusia a fost una dintre puținele țări care nu și-au închis ambasada în Afganistan în 2021, în contextul în care talibanii au preluat conducerea Afganistanului după retragerea trupelor americane. De asemenea, Rusia a fost prima țară care a semnat un acord economic internațional cu talibanii în 2022, prin care s-a convenit furnizarea de petrol, gaze și grâu către Afganistan.

Rusia a eliminat talibanii de pe lista organizațiilor teroriste, în aprilie 2025.

Cu toate acestea, cele două țări au o istorie complexă. Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în 1979 și a purtat un război de nouă ani, care a dus la moartea a 15.000 de militari ruși.

Decizia lor de a instala un guvern susținut de sovietici la Kabul a transformat sovieticii în paria pe plan internațional și a dus, în cele din urmă, la retragerea lor în februarie 1989.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE