Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manechinele feminine din Afganistan, acoperite cu pungi pe cap. Talibanii cred că ar putea fi transformate în idoli

Comercianții de haine pentru femei din Afganistan au fost obligați de guvernul taliban să acopere fața manechinelor din vitrine. Motivul este că fața descoperită a manechinelor nu ar corespunde principiilor religioase promovate de talibani.

Inițial, Guvernul taliban a insistat ca proprietarii de magazine să decapiteze manechinele. Totuși, au renunțat la inițiativă după ce mai mulți comercianți s-au plâns că nu vor putea să expună hainele în mod corespunzător. Acum manechinele cu glugă, cu fața acoperită cu folie de aluminiu sau cu o pungă de plastic pe cap reprezintă un adevărat simbol al rezistenței și creativității comercianților din Afganistan. Ei trebuie să se supună și politicii talibanilor, dar și să atragă clienți.

„Când Ministerul Moravurilor și Virtuții și-a început activitatea, au venit de câteva ori la magazinul meu și mi-au spus să acopăr fețele manechinelor, deși le-am spus că nu va funcționa. Dar a trebuit să le acoperim fețele pentru că așa ni s-a ordonat. Acest lucru a avut un impact mare asupra activității noastre, deoarece atunci când clienții vin în magazin primul lucru pe care îl observă sunt fețele acoperite ale manechinelor și nu cumpără. Din acest motiv, afacerea noastră este în scădere”, a precizat un bărbat.

Talibanii cred că manechinele ar putea fi venerate ca idoli

Talibanii și-au argumentat decizia prin învățătura islamică care ar interzice statuile și imaginile cu forme umane, deoarece ar putea fi venerate ca idoli.

„Noi nu ne închinăm la idoli și nici la aceste manechine. Când ni s-a ordonat să le acoperim am fost foarte triști, dar nu avem altă opțiune decât să respectăm ordinele. Suntem în situația în care trebuie să urmăm orice ordin al conducătorilor. Dacă prin faptul că nu voi mai avea manechine în magazin situația din Afganistan se va îmbunătăți, atunci sunt gata să le ard pe toate”, a spus un altul.

Nunțile, singura distracție în Afganistan

După venirea talibanilor la putere, nunțile au rămas una dintre puținele oportunități ca oamenii să se întâlnească și să socializeze. Dar din cauza înrăutățirii situației economice numărul acestor s-a redus mult. În aceste condiții, dar și cu tot mai multe interdicții, comercianții spun că afacerile le merg tot mai prost.

„Ofițerul moravurilor de la secția de poliție a venit la mine și mi-a cerut să acopăr capul manechinului cu o pungă de plastic. Mi s-a părut o propunere amuzantă, dar i-am cerut angajatului meu să aducă niște pungi de plastic și am acoperit capul manechinelor. Știu că este o prostie, dar nu avem altă opțiune. Aceasta are impact și asupra afacerii noastre, nu putem expune rochiile și nu putem face afaceri bune”, a menționat un bărbat.

Deși când au revenit la putere talibanii au spus că nu vor impune aceleași reguli dure ca și în perioada primei lor guvernări, totuși, treptat, au fost introduse o serie de restricții ce le vizează pe femei. De exemplu, acestea pot frecventa școala doar până în clasa a șasea. Totodată, le-a fost interzis să ocupe o serie locuri de muncă, iar când părăsesc casa, femeilor li se impune să-și acopere fața.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE