Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia investighează dacă racheta balistică a Coreei de Nord s-a prăbușit în apele sale

Rusia investighează dacă o rachetă balistică intercontinentală nord-coreeană s-a prăbușit în apele sale în timpul unui test de lansare miercuri, a declarat ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, citat de presa de stat, scrie Reuters.

Rudenko a declarat că Ministerul rus al Apărării investighează, dar "până acum nu avem informații clare că racheta a căzut în zona economică a Rusiei", potrivit agențiilot de știri RIA și TASS.

Racheta Hwasong-18 este centrul forței nucleare de atac a Coreei de Nord, iar testul de lansare a fost un "avertisment practic puternic" pentru Statele Unite și alți adversari, a declarat presa de stat a țării, care a raportat lansarea.

Testul a fost condamnat de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, dar Rudenko a declarat că a fost o reacție la acțiunile Washingtonului și ale aliaților săi care "provoacă de fapt Coreea de Nord să își consolideze puterea de apărare".

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancțiunile ONU pentru programele sale de rachete și nucleare, dar Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat în ultimii ani cu privire la modul în care trebuie abordată această problemă. Rusia și China, care dețin amândouă dreptul de veto în Consiliu, au declarat că mai multe sancțiuni nu vor ajuta și doresc ca astfel de măsuri să fie atenuate.

Secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, a declarat joi că ultimul zbor al rachetei nord-coreene a durat aproximativ 74 de minute și a parcurs peste 1.000 km. Khiari a precizat că s-a prăbușit în mare, în zona economică exclusivă a Rusiei, dar în apropierea apelor japoneze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE