Moscova este în spatele moțiunii de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, moțiune care a fost respinsă de Parlamentul European în urmă cu 10 zile, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenția de presă ANSA. Moțiunea a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea.
Gheorghe Piperea: Văd în Ursula von der Leyen un epigon al lui Putin
În direct la Euronews România, europarlamentarul Gheorghe Piperea a catalogat drept „jenantă” acuzația că ar avea legături cu Rusia și a anunțat că o va da în judecată pe Ursula von der Leyen la Curtea de Justiție a UE.
„Acuzația este atât de jenantă încât nici nu merită să fie luată în considerare, însă întrucât e vorba nu doar de mine, ci e vorba despre 80 de semnatari ai acestei moțiuni de cenzură și de 175 de votanți ai acestei moțiuni. Cred că e nevoie de o reacție din partea Comisiei Europene. O să trimit astăzi o scrisoare deschisă în care o să cer să prezinte aceste probe”, a spus Gheorghe Piperea.
De asemenea, europarlamentarul a pus la îndoială datele organizației în baza cărora Comisia Europeană a acuzat că Rusia se află în spatele moțiunii de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen.
„Dacă aceste probe nu există, înseamnă că toți cei 175 de votanți ai moțiunii au tot dreptul din lume să o dea în judecată pe doamna Ursula von der Leyen și Comisia la Curtea de Justiție a UE. Eu o să fac treaba asta personal.
În al doilea rând, dacă aceste probe nu există, e dezinformare și înseamnă că 460 de milioane de cetățeni europeni au fost luați în batjocură de o instituție care ar trebui să fie garantul democrației în UE. Nu există aceste probe”, a mai spus Piperea.
„De ce este considerată această organizație nonguvernamentală liberă și independentă, câtă vreme, așa cum rezultă din rapoarte oficiale ale Curții Europene de Conturi, din 2024 și din 2025, această organizație figurează pe lista celor care sunt finanțate de UE, de Comisia Europeană. Unde este independența aici? Vorbesc despre documente și nu despre presupoziții”, a adăugat Piperea.
„Moțiunea de cenzură într-o democrație - nu suntem nici Belarus, nici Venezuala - este obișnuită la fel ca apa de băut. Înseamnă ca parlamentarul să-și exercite cel mai important aspect al misiunii sale - să tragă de mânecă cu mijloace foarte critice, foarte radicale, Guvernul”, a adăugat el.
Gheorghe Piperea: Rușii sunt atât de eficienți încât sunt absolut peste tot prezenți
„În ciuda sumelor exorbitante cheltuite de Comisia Europeană pentru a combate dezinformarea, în ciuda bugetelor uriașe pe care le suportăm noi din buzunarele noastre pentru serviciile secrete, rușii sunt atât de eficienți încât sunt absolut peste tot prezenți și reușesc într-un fel sau altul să întoarcă de fiecare dată lucrurile în favoarea lor.
Camuflezi lipsa de democrație, lipsa de eficiență, camuflezi corupția, concentrarea puterii în mâinile tale proprii, federalizarea Europei în ciuda tratatelor, sub acest gen de scuză ieftină că e vina rușilor”, a mai spus eurodeputatul.
„Nu am făcut niciodată afaceri cu Putin”
„Nu am făcut niciodată afaceri cu Putin. Nu voi face afaceri cu Putin într-un milion de ani. Nu suport stilul de conducere al lui Putin. Putin este un dictator, iar eu sunt un iubitor al libertății și al democrației.
Văd în Ursula von der Leyen un imitator al lui Putin, un epigon al lui Putin. O critic pe Ursula von der Leyen. Asta nu înseamnă că sunt în defavoarea ideii de democrație europeană”, a mai spus Piperea.
De ce a fost depusă moțiunea de cenzură
„Ideea moțiunii de cenzură nici nu exista măcar în martie, atunci când se vorbește că s-a scris ceva în Pravda. Culmea e că sunt unii care citesc Pravda și presa rusă. Nu am citit presa rusă în viața mea.
Ideea moțiunii a apărut la sfârșitul lunii mai după ce s-a pronunțat decizia CJUE în speța Pfizergate, speță care a fost inițiată de o jurnalistă de la New York Times.
Dacă se face acest gen de analogie, teorie a conspirației că eu am făcut această moțiune pentru că m-au influențat rușii, probabil că m-au influențat prin telepatie. Înseamnă că tot influențată de ruși este și jurnalista respectivă de la New York Times, care, desigur, este un ziar manipulat de ruși”, a mai precizat Piperea.
Oficialul a precizat că acuzațiile au la bază o serie de rapoarte documentate de organizații de verificare a faptelor.
„Monitorizăm demult operațiunile rusești împotriva Uniunii Europene și a președintei Comisiei”, a mai spus purtătorul de cuvânt Thomas Regnier, care a făcut referire la studii realizate de două companii, Debunk și Check First, specializate în combaterea dezinformării.
El a subliniat că organizațiile independente au identificat operațiunile din spatele moțiunii. De altfel, în cadrul dezbaterii moțiunii, Ursula von der Leyen a declarat că documentul a fost semnat de „prietenii lui Putin”.
„Acestea sunt mișcări alimentate de conspirații și teorii ale conspirației, care au ca scop polarizarea societăților noastre, inundându-le cu dezinformare”, a afirmat ea.
Propaganda rusă împotriva șefei Comisiei Europene, depistată și în România
Autorii raportului realizat de Check First, o companie finlandeză de software, au analizat peste 20.000 de postări publicate de grupul rus Pravda Network în numeroase țări, de la România, Polonia, Germania, Franța, la Statele Unite sau țările baltice.
În narațiunea depistată în articole, Ursulei von der Leyen este prezentată ca fiind un lider „toxic, corupt, antidemocratic”, asociat cu Big Pharma și acorduri secrete, tipic elitismului de la Bruxelles. Mai mult, chiar și numele ei a fost distorsionat în „UrSula von der Führer”.
Potrivit studiului, colectarea semnăturilor și prezentarea moțiunii sunt prezentate drept o luptă împotriva establishment-ului UE, asemănată cu cea dintre David și Goliat. Mai apoi, votul final este descris ca punctul culminant al bătăliei țărilor mici, susținute de popoarele Europei, împotriva președintelui unei Uniuni controlate de axa franco-germană.
Conform Check First, „Reportajul Pravda Network asupra moțiunii de neîncredere împotriva lui von der Leyen ilustrează perfect modul în care operațiunile de dezinformare rusești exploatează procesele democratice legitime pentru a submina instituțiile europene. Ceea ce a început ca o moțiune procedurală s-a transformat într-o campanie narativă coordonată în peste 30 de subdomenii, amplificând povestea cu un limbaj din ce în ce mai inflamator.”
Europarlamentar italian: Stânga încearcă acum să alimenteze teorii ale conspirației împotriva Rusiei
Roberto Vannacci, secretar adjunct al Ligii, care a votat împotriva Ursulei von der Leyen, a lansat acuzații grave la adresa șefei Comisiei Europene.
„După ce a mușamalizat scandalurile Qatar-gate, Pfizer-gate și Greengate, stânga încearcă acum să alimenteze teorii ale conspirației împotriva Rusiei. Mâine, dacă va ploua cu grindină, va fi vina Kremlinului”, acuză europarlamentarul italian.