Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia avertizează că va lua "măsuri de represalii" cu privire la aderarea Finlandei la NATO

Rusia a avertizat că va fi nevoită să ia "măsuri de retorsiune" pentru a răspunde la ceea ce a numit amenințări la adresa securității create de aderarea Finlandei la NATO.

Moscova a avertizat deja că își va consolida apărarea de-a lungul graniței sale cu NATO dacă alianța va desfășura trupe sau va aduce echipamente suplimentare pentru noul său membru.

Mișcarea este o lovitură strategică și politică pentru președintele Vladimir Putin, care se plânge de mult timp de expansiunea NATO spre Rusia - deși alianța afirmă că nu reprezintă o amenințare pentru Moscova, potrivit Euronews.

"Federația Rusă va fi forțată să ia măsuri tehnico-militare și alte măsuri de represalii pentru a contracara amenințările la adresa securității noastre naționale care decurg din aderarea Finlandei la NATO", a avertizat Ministerul de Externe într-o declarație.

Acesta a precizat că mișcarea Finlandei marchează "o schimbare fundamentală a situației din Europa de Nord, care a fost anterior una dintre cele mai stabile regiuni din lume".

Capacitate rusă în ceea ce privește armamentul, neclară

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că apartenența Finlandei reflectă cursul antirusesc al alianței și a avertizat că Moscova va reacționa în funcție de armele pe care aliații NATO le vor amplasa acolo.

Însă Peskov a încercat, de asemenea, să minimalizeze impactul, menționând că Rusia nu are dispute teritoriale cu Finlanda.

Nu este clar ce resurse militare suplimentare ar putea trimite Rusia la granița finlandeză. Moscova a desfășurat în Ucraina cea mai mare parte a celor mai capabile unități militare ale sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE