Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amendează Google pentru că nu a șters ”informații false” despre războiul din Ucraina

Rusia a amendat compania Google cu trei milioane de ruble (aproape 30.000 de euro) pe motiv că nu a șters ceea ce regimul de la Kremlin consideră c-ar fi informații false despre războiul din Ucraina.

Un tribunal din Moscova a decis joi, că Google este vinovată de faptul că nu a șters de pe platforma YouTube ”informații interzise" care ar fi detaliat modul de a pătrunde în anumite facilități protejate și ”informații false” despre ”operațiunea militară specială din Ucraina”, în pofida faptului că autoritățile ruse i-au solicitat acest lucru, relatează agenția de presă rusă de stat TASS, citată de publicația Politico.

După invadarea Ucrainei, Rusia și-a intensificat eforturile de a controla conținutul publicat pe Internet care nu corespunde retoricii oficiale a Kremlinului. De altfel, portalul Reddit a fost amendat prima oară, joi, pe motiv că nu a șters ”conținut fals”.

Compania Google, amendată de mai multe ori în Rusia

La începutul lunii august, Apple și Wikipedia au fost amendate, prin decizia unei instanței din Rusia, din motive similare. Compania Wikimedia Foundation, care deține Wikipedia, a fost amendată în repetate rânduri, însă a refuzat să se conformeze solicitărilor de a șterge orice fel de informație, a precizat un purtător de cuvânt.

Nu este prima oară când Google primește amenzi în Rusia. În anul 2022, compania a fost sancționată cu 21,1 milioane de ruble (peste 360 de milioane de euro, la cursul de la acea vreme) deoarece nu a șters nici atunci pretinsele informații false despre războiul din Ucraina.

Asemenea multor companii din domeniul tehnologiei, Google și-a diminuat activitățile în Rusia, din cauza sancțiunilor occidentale și a măsurilor prin care Rusia a încercat să le contracareze. De asemenea, compania a luat această decizie, pe fondul presiunii exercitate de Guvernul de la Kiev ucrainean pentru a crea o ”blocadă digitală" prin care să împiedice Rusia să acceseze serviciile.

Subsidiara locală a Google din Rusia a falimentat în 2022, deoarece măsurile Moscovei împotriva companiei americane au făcut imposibilă desfășurarea de afaceri în această țară, au precizat reprezentanții firmei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE