Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina acuză Rusia de bombardarea unei maternități din apropiere de Zaporojie. Un bebeluș a fost ucis

O rachetă lansată de militarii ruși a distrus maternitatea spitalului Vilnianska din apropiere de Zaporojie și a omorât un nou-născut, a anunțat guvernatorul regional. În schimb, Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina de comiterea unui atac „sălbatic” și „imoral” asupra unei mânăstiri ortodoxe din Kiev. În tot acest timp, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că au fost înființate „centre de invincibilitate” la care ucrainenii pot apela pentru servicii de bază în situația în care Rusia va distruge centralele electrice, relatează The Guardian.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunțat că un bebeluș a murit, după ce maternitatea Vilniansk din orașul Zaporojie a fost lovită miercuri dimineață de o rachetă lansată de militarii ruși. Mama nou-născutului a fost salvată, după ce a fost scoasă de sub dărâmăturile spitalului. Salvatorii au precizat că femeia născuse în momentul în care s-a produs atacul.

Totodată, Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina de comiterea unui atac „sălbatic” și „imoral” asupra unei mânăstiri ortodoxe din Kiev.

Serviciul ucrainean de securitate SBU a descins împreună cu polițiștii la mânăstirea Lavra Peșterilor din Kiev, un lăcaș de cult vechi de 1.000 de ani, în cadrul unei operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”.

Mânăstirea face parte din patrimoniul cultural ucrainean și este în prezent sediul Bisericii ortodoxe ucrainene ce se subordonează Patriarhului Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că perchezițiile sunt nejustificate și a comparat „regimul de la Kiev” cu Bahus, zeul roman a beției al cărui nume este adesea asociat în limba rusă cu imoralitatea, haosul și desfrâul.

De asemenea, Biserica Ortodoxă rusă a afirmat că perchezițiile efectuate marți au fost un „act de intimidare”.

Centre speciale de „invincibilitate” vor fi înființate în Ucraina pentru a furniza electricitate, căldură, apă, internet și conexiune la rețelele de telefonie mobilă, precum și medicamente cetățenilor în cazul în care asigurarea serviciilor de bază va fi afectată din cauza bombardamentelor lansate de militarii ruși, a anunțat președintele Volodimir Zelenski

Marea Britanie trimite elicoptere în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a anunțat că va trimite Ucrainei elicoptere. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a precizat că este prima oară când Regatul Unit trimite astfel de aparate de zbor în țara decimată din cauza invaziei ruse.

Unul dintre cele trei elicoptere de tip Sea King a ajuns deja în Ucraina.

Wallace a făcut aceste declarații la Oslo, unde a discutat cu aliații despre sprijinul militar acordat Kievului. De asemenea, Marea Britanie va trimite Ucrainei muniție de artilerie.

De altfel, premierul britanic Rishi Sunak a anunțat, cu prilejul vizitei efectuate la Kiev, că Regatul Unit va acordat Ucrainei un ajutor în valoare de 50 de milioane de euro pentru apărare, care include 125 de tunuri antiaeriene și echipamente pentru a contracara atacurile lansate de drone de fabricație iraniană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE