Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paolo Gentiloni, comisar european: Criza energetică a Europei va fi "și mai gravă" iarna viitoare, dacă nu se termină războiul din Ucraina

Dacă războiul din Ucraina nu se va sfârși până la începutul iernii viitoare, problemele energetice ale Europei se vor agrava. Avertismentul aparține comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Economia europeană va suferi din cauza crizei energetice și a inflației record, o dublă lovitură care face ravagii economice în tot blocul comunitar.

"Conform prognozelor noastre, de la mijlocul anului 2023, am putea începe redresarea și în a doua jumătate a anului am putea înregistra o scădere a inflației", a declarat marți Paolo Gentiloni pentru Euronews.

Ce se va întâmpla fără stocurile de gaz rusesc

"În același timp, bineînțeles, știm că, dacă nu reușim să punem capăt războiului (din Ucraina – n.red.), riscurile privind energia iarna viitoare, nu aceasta, ci iarna viitoare, ar putea fi chiar mai grave decât cele cu care ne confruntăm acum", a întărit comisarul.

În timpul verii, țările UE s-au grăbit să își umple depozitele subterane de gaze, înainte ca Kremlinul să întrerupă definitiv majoritatea livrărilor, drept represalii la sancțiunile occidentale. Cu cât depozitele sunt mai pline, cu atât sunt mai mari șansele de a compensa creșterea cererii de gaz atunci când temperaturile scad.

Nu este clar cum va reuși blocul să replice aceste demersuri fără gazul rusesc anul viitor, chiar dacă va reuși să asigure livrări suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) de la alți furnizori.

"Avem o imagine de ansamblu mixtă pentru 2023", a declarat Gentiloni. "În a doua jumătate a anului 2023, situația va fi mai bună decât acum. Dar acest lucru depinde și de evoluția crizei geopolitice cu care ne confruntăm în Europa", a completat acesta.

Ce trebuie să facă guvernele

Gentiloni sfătuiește guvernele să evite politicile care ar putea crește și mai mult inflația, dar insistă ca investițiile publice să continue, pentru a avea certitudinea că UE rămâne competitivă la nivel global.

În cazul țărilor cu un nivel ridicat al datoriei publice și cu un spațiu fiscal limitat, comisarul le-a recomandat să apeleze la resursele comune ale UE, precum REPowerEU, pentru a face față noilor cheltuieli. Mecanismul are rolul de a direcționa împrumuturile rămase neutilizate în fondul de redresare pentru COVID-19 către statele care se confruntă cu situații dificile.

"Recesiunea nu este un dat", a mai declarat Gentiloni pentru Euronews.

"Prognozele noastre arată o perioadă scurtă de contracție care ar putea fi limitată la acest trimestru și la primul trimestru al anului viitor, aceasta este urmată de o redresare moderată a economiei. Și trebuie să lucrăm la acest lucru pentru a evita o recesiune de lungă durată", a conchis oficialul UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE