Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Rotativa guvernamentală ar putea fi întârziată. Ciolacu anunță și posibile remanieri: „Cu fesul nu mă încalț”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Rotativa guvernamentală ar putea fi întârziată. Este posibil să aibă loc după data de 25 mai, așa cum este prevăzut în protocolul coaliției, a anunțat miercuri președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„În funcție de prioritățile legislative și executive (...), vedem cum așezăm lucrurile astfel încât să nu stricăm ceva ce funcționează sau să inversăm prioritățile pentru că scrie într-un protocol că e pe 25 (25 mai).

Rotația va avea loc. Prioritatea e când stabilește coaliția, când este momentul cel mai oportun pentru România și pentru Guvern și pentru Parlament să se facă această rotație.

Dacă nu e pe 25 mai, înseamnă că PSD-ul s-a certat cu PNL-ul, că președintele României nu vrea să-l desemneze pe Ciolacu, se pare că este un puci la UDMR.

Se va face această rotație între prim-miniștri în momentul în care toate lucrurile o să fie așezate și discutate”, a explicat Ciolacu.

Liderul social-democrat a spus și că există posibilitatea parafării unei alianțe cu PNL înaintea alegerilor din 2024, astfel încât cele două partide să continue să guverneze împreună.

„Dacă această coaliție se transformă într-o alianță, presupun că va fi pe un termen mai îndelungat acest program.

Eu niciodată nu refuz o stabilitate pentru România, chiar dacă se creionează între cele două mari partide. Am văzut toți cât de mult a avut de câștigat România având această stabilitate politică.

Cred în continuare că această coaliție poate continua și după 2024”, a mai afirmat președintele PSD.

Marcel Ciolacu anunță remanieri odată cu rotativa guvernamentală. „Nu facem trageri de ministere din căciulă”

De asemenea, liderul social-democrat a menționat că „mai mult ca sigur că va fi și o remaniere” la momentul rotativei guvernamentale.

„Va în discuție și o remaniere mai mult ca sigur. E normalitate. Sunt oameni care țin acest ritm, oameni care nu rezistă la acest ritm. E ceva normal.

O să discutăm în coaliție acest lucruri. Momentan plecăm de la o bază care înseamnă protocolul. Facem politică și politica înseamnă negociere.

Important este că am ajuns la anumite principii. Nu facem trageri de ministere din căciulă. Ați văzut ce s-a întâmplat când am tras din căciulă. Un dezastru, doi ani de zile a fost un dezastru.

Eu de încălțat cu fesul nu mă încalț”, a mai spus Ciolacu.

Rotația guvernamentală, influențată și de PNRR: „Trebuie închise anumite jaloane”

„Dacă este oportun să fie mai devreme, e posibil mai devreme. Dacă este oportun să fie cu o săptămână, două după 25 mai, fiindcă trebuie închise anumite jaloane la Guvern sau la Parlament.

Fără instrumentul PNRR, fără cererile de plată doi și trei, lucrurile se complică.

Cred că am intrat într-o stabilitate și economică și politică și trebuie să o păzim, nu să mergem după o agendă a unor care au altă grabă.

Îndeplinirea jaloanelor din PNRR e cea mai importantă în acest moment”, a mai precizat liderul PSD.

Întrebat ce măsuri economice va promova PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că va prezenta un program de guvernare în interiorul coaliției.

„Cu certitudine când o să vin prim-ministru o să explic în detaliu (măsurile economice, n.red). Facem un program de guvernare cu care o să mergem în coaliție. Nu va fi programul de guvernare al PSD, nici al PNL, nici al UDMR. Va fi un program de guvernare al României”, a afirmat Ciolacu.

Cât despre reducerea TVA la alimentele de bază, liderul PSD susține că o astfel de măsură este insuficientă.

„Este insuficientă. În acest moment echipele de lucru încearcă să găsească o soluție pentru că prețurile la alimente reprezintă componenta cea mai mare din inflație. Ne-am asumat să terminăm acest an cu inflație de o cifră.

Doar micșorarea TVA-ului la alimente este o măsură insuficientă. S-a mai făcut lucrul acesta în România și într-o săptămână s-a revenit la preț”, a mai spus Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE