Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii și bulgarii, tot pe lista de așteptare pentru Schengen. Europarlamentar: Nehammer s-a comportat ca un Führer

Spunem că avem filozofia cozii și aceasta întotdeauna ne-a lăsat undeva în antecamera Europei. Spunem că avem parteneri, avem aliați și, cu toate acestea, tot undeva la coadă stăm. Tocmai de aceea, această situație cu Schengen rămâne cea mai mare problema a României.

La nivel de Parlament European se vorbește despre discriminare. Adică noi și bulgarii, cei care am rămas pe lista de așteptare, undeva în salon, afară, avem costuri mai mari, avem timp de așteptare mai mare și o birocrație deranjantă, mai ales pentru companii, pentru oameni.

Facem o comparație între timpii de așteptare, iar diferențele sunt majore: de la 10 minute pentru ceilalți, la câteva ore pentru noi și uneori se prelungesc și la câteva zile acești timpi de așteptare, pentru că vorbim despre situații deranjante, cozi imense la graniță, ceea ce înseamnă costuri suplimentare.

Jurnalistul Euronews Gabriel Bălașu a discutat cu doi europarlamentari foarte implicați în acest fenomen, Vasile Blaga și Vlad Gheorghe.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: Vorbim de 11 miliarde pe an, daune cuantificabile pe partea economică. Adică cât pierd transportatorii noștri și producătorii, pentru că mărfurile lor nu pot să ajungă în cel mai scurt timp la clienții din restul Europei și vorbim despre pierderile de mediu, pierderi cumva directe, raportat la ce se întâmplă. Dar pierderile indirecte ale cetățenilor, deci în afara zonei de business, astea nu sunt cuantificate nicăieri.

Vlad Gheorghe: Noi nu suntem lăsați să intrăm în Schengen, nu că nu putem.

”Repet, cred că trebuie să pornim de la acest 11 miliarde pe care l-au calculat economiștii și să ne uităm în sus și să facem precizarea că asta este sumă pierdută pe an de România, pentru că nu este lăsată să intre în Schengen, pentru că noi nu suntem lăsați să intrăm în Schengen, nu că nu putem să intrăm în Schengen. Este o nuanță foarte importantă și de aceea noi aici în Parlamentul European, am promovat și am și votat acea rezoluție care ne deschide calea la despăgubiri din partea Austriei, dar și din partea oricăror altor țări care se opun justificat intrării noastre”, spune Vlad Gheorghe, europarlamentar.

Blaga: Nehammer s-a comportat ca un Führer

”Eu cred că ni s-a făcut o foarte mare nedreptate și de aceea eu înțeleg și reacția emoțională a românilor, pentru că toți ne-am simțit jigniți, pur și simplu, de acest refuz al Austriei, mai precis al cancelarului Nehammer și o parte din guvernul lui, pentru că nici acolo poziția nu este aceeași, a întregului guvern austriac, iar pe mine m-a durut modul în care au făcut-o, adică s-a comportat ca un Führer. Deci eu am fost efectiv surprins de lucrul acesta.

Vreau să vă spun că întreg grupul parlamentar românesc, aici, indiferent din ce formațiuni politice facem parte, la ce grupuri suntem afiliați, toți am acționat aici unitar, în favoarea României și de aceea eu cred că în continuare va trebui să o facem la fel. Nu cred că este altă soluție decât cea a dialogului, în continuare. Mai sunt două luni de zile până la Consiliu. Eu am un optimism reținut. Unii încearcă să promoveze o separare de Bulgaria. Nu se poate, din 1.000 de motive. În primul rând, eu cred că trebuie să încurajăm Bulgaria să-și urmeze foaia de parcurs pe care acum o are cu Olanda”, a spus Vasile Blaga, europarlamentar.

Vasile Blaga, europarlamentar: Suntem pregătiți să intrăm în Schengen, din 2010. Am fost dați exemplu

”Suntem pregătiți, mai precis, din august 2010. Eram ministrul de interne atunci. În august 2010, a fost ultima misiune de evaluare pe viitoarele frontiere externe cu Serbia și pe Marea Neagră. Nu numai că am ieșit foarte bine, dar am fost dați exemplu de bune practici pe Marea Neagră, pe scomar, adică protecția frontierelor maritime, în timp ce o altă țară foarte mare a căzut testele. Pentru că știți că nu se termină odată cu intrarea în Schengen verificarea frontierelor. Ea continuă în permanență cu reevaluări și așa mai departe”, a menționat Vasile Blaga, europarlamentar.

Blaga: Frica Austriei este că România va fi o putere economică mai mare decât ea.

”E o frică Austriei, că România sigur va fi o putere economică mai mare decât ea. România are toate argumentele ca să devină, într-un timp relativ scurt, o putere economică mai mare decât ea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE