Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii, la muncă și în vacanță. Peste 40% dintre angajați lucrează și când sunt în concediu

În vacanță, românii muncesc - asta arată un studiu realizat de cea mai mare comunitate online a angajaților din România.

Peste 40% dintre angajații români răspund solicitărilor venite de la serviciu chiar și atunci când ar trebui să se relaxeze. Aproape o treime iau și laptopul în vacanță.

Pe de altă parte, alți europeni, cum ar fi francezii sau italienii, beneficiază de o lună în care toată țara este în concediu - luna august.

Psihologii atenționează că disponibilitatea de a munci, chiar și atunci când avem zile libere, se poate transforma în hărțuire.

Fie că vorbim de o simplă întrebare, fie despre o problemă de rezolvat, angajatorii nu ezită să întrerupă vacanța angajaților, arată ultimul studiu al unei platforme de specialitate.

Sunt persoane care au spus că s-au simțit lezate de faptul că au fost sunate de angajatori atunci când erau în concediu.

„Nu prea e etic. Angajatorul ar trebui să se descurce în timpul respectiv în care angajatul nu este la muncă”.

Tânăr care lucrează în IT: „Am stabilit niste criterii clare, am contractul semnat cu opt ore la muncă, atât”.

Studiu: Aproape jumătate dintre români au fost contactați în vacanță de colegi și de manageri

Conform studiului, aproape jumătate dintre românii chestionați spun că au fost contactați în vacanță de colegi și de manageri pentru a rezolva diferite sarcini de serviciu. Mai mult, nici poșta electronică nu rămâne ignorată, peste 60% dintre angajați își verifică mailul de serviciu.

Studiul a fost realizat în perioada 1-8 septembrie pe un eșantion de 11.400 de angajați din cinci țări, printre care și România. Specialiștii în Resurse Umane spun că aspectele ce țin de munca în afara orelor de program trebuie stabilite cu angajatorul încă din momentul angajării.

Aida Chivu, specialist Resurse Umane: „Este foarte important să știi care este cultura organizației tale și care sunt regulile, atât cele scrise cât și cele nescrise. Poate e bine să facem asta de la angajare. Sunt companii care respectă foarte mult perioada zilelor libere, perioada de odihnă, dar sunt și companii unde cultura este de așa natură incât se stie foarte clar că in vacanță mai și lucrezi.”

Psihologii atenționează că o disponibilitate permanentă de a răspunde solicitărilor de la locul de muncă în zilele libere, poate duce către o obișnuință nesănătoasă.

Elena Stambuli, psiholog: „De obicei, persoanele care au această disponibilitate mai mereu sunt persoanele cărora le este teamă să-i supere pe cei din jur și sunt extraordinar de volubile și disponibile, temându-se ca nu cumva valoarea lor să scadă în ochii celorlalți. Din păcate, asta poate duce uneori chiar la hărțuire pentru că șefii sau colegii apelează tot timpul la ei chiar și în timpul liber și nu le mai respectă, practic, intimitatea”.

În alte țări europene, printre care Belgia, Italia și Franța, luna august este cea în care aproape toți angajații pleacă în concediu. Și nu-i deranjează superiorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE