Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România plătește de trei ori mai puțin o oră de muncă decât media UE. Care sunt țările unde se plătește cel mai bine

O oră de muncă în România este cotată la nici 10 euro, de trei ori mai puțin decât media în Uniunea Europeană. E motivul pentru care mulți dintre români au fost nevoiți să plece din țară. Statisticile vorbesc de peste trei milioane de români care muncesc în țări ale Uniunii Europene, însă analiștii spun că în realitate numărul lor este chiar de două ori mai mare.

Ionuț muncește de 15 ani în construcții. A lucrat o perioadă în Germania, dar a decis să revină acasă. “Nu mi-a plăcut. Era complicat cu familia,” a declarat el pentru Euronews România

Majoritatea lucrătorilor români din UE sunt angajați în locuri de muncă slab calificate, o treime dintre aceștia lucrând în agricultură și pescuit, 13% în comerț și 12% în sectorul de producție.

Promisiunea unor câștiguri mai mari

Un alt raport al Ministerului Muncii arată că în 2020, primele cinci țări în care lucrează românii au fost Italia, Spania, Germania, Regatul Unit și Franța.

Principalul lucru care a împins milioane de români să plece la muncă în străinătate a fost promisiunea unor câștiguri mai mari. Angajatorii români plătesc pentru o oră de muncă  de 3 ori mai puțin decât media din Uniunea Europeană.

Cristian Păun, analist economic: ”Diferența de la 9,5 la 33 nu este dată neapărat de diferența de salariu, ci mai degrabă de diferența de alocări non salariale pe care le fac angajatorii de acolo.”

Spre exemplu, în Danemarca, una dintre țările nominalizate de Eurostat la capitolul cele mai scumpe ore de muncă, o persoană care lucrează în curățenie primește salariu 20 de euro pe oră, însă primește și alte beneficii.

Anca, româncă stabilită în Danemarca: ”Angajatorii le plătesc dacă se depășesc 24 de kilometri de la domiciliu la locul de muncă, li se plătesc acești kilometri.”

Astfel de cheltuieli ale angajatorilor danezi împing costul unei ore de muncă la peste 46 de euro, în medie. În România, cei mai mulți dintre angajatori nu pot oferi beneficii la nivelul altor state europene pentru că au multe alte provocări pentru a rămâne competitivi.

Cristian Păun, analist economic: ”Costul de a avea o afacere în România este mai mare decât în altă parte, în Franța de exemplu.”

Regimul fiscal este o altă discuție

Costurile mari pentru angajatori și exodul forței de muncă din anumite domenii i-a obligat pe antreprenori să caute muncitori în afara Uniunii Europene. În ultimii 12 ani, peste 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene au venit să lucreze la noi în țară.

Gina Iordan, director HR firmă construcții: ”Am vrut să găsim forță de muncă din România și am încercat diverse campanii de recrutare, în diverse locuri din țară. De peste cinci ani aducem forță de muncă din Asia.”

În cei 16 ani de când România este membră a Uniunii Europene costul unei ore de muncă s-a dublat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE