Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, pe lista țărilor în care China și-ar fi deschis secții de poliție pentru a-și spiona și hărțui cetățenii

China este acuzată c-ar fi înființat în străinătate peste 100 „secții de poliție” neoficiale pentru „a hărțui, amenința” și, în unele cazuri, repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil. Autoritățile de la Beijing s-au folosit de acorduri bilaterale de securitate încheiate cu țări din Africa și Europa, printre care și România, potrivit unui raportul al organizației Safeguard Defenders, citat de publicația The Guardian.

Italia a găzduit cele mai multe dintre cele peste 100 de „secții de poliție” chinezești. Orașul italian Milano ar fi fost folosit de două autorități chineze din domeniul securității ca teren de testare pentru implementarea unei strategii de monitorizare a cetățenilor chinezi din Europa și pentru a-i forța pe disidenți să se întoarcă în China.

În septembrie, organizația Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, susținea că 54 astfel de secții de poliție ar fi existat peste tot în lume. Dezvăluirile făcute de asociație au declanșat investigații la nivelul Poliției, în cel puțin 12 state, printre care Canada, Germania și Olanda.

În raportul publicat luni, organizația care militează pentru drepturile omului a anunțat că a identificat alte 48 de secții, iar 11 dintre acestea se află în Italia. De asemenea, China ar fi înființat secții în Croația, Serbia și România, mai arată raportul, citat de The Guardian.

Locul din România în care China ar fi înființat o „secție de Poliție” pentru a-și monitoriza cetățenii

Autorii raportului Safeguard Defenders au precizat că pe 13 iunie 2017, Poliția prefecturii chineze Nantong a profitat de „oportunitățile oferite prin inițiativa Belt and Road” și „a licențiat și a stabilit relații de colaborare” în străinătate pentru centre din Sudan, Namibia, Canada, Japan, Panama, Australia and New Zealand. De asemenea, au fost înființate alte secții în țări precum „Angola, Zambia, Ecuador, Romania, Cambodia, Myanmar, Africa de Sud, Indonezia, Chile, Madagascar, Nigeria, Serbia și Emiratele Arabe Unite”.

Publicația Chinese Times a scris în septembrie 2021 că România se numără printre țările în care se află un număr mare de afaceriști chinezi.

De asemenea, autoritățile prefecturii chineze Nantong au semnat un memorandum de cooperare bilaterală cu Poliția localității Dobroesti din România și a ajuns la un acord de cooperare polițienească cu oficialii din Johannesburg (Africa de Sud) și Lusaka (Zambia).

Reacția MAI despre „secțiile ilegale de Poliție ”

Ministerul de Interne (MAI) a anunțat că nu există un acord semnat cu autorităţile din China care să permită înfiinţarea unor "secţii de poliţie ilegale", după ce în spaţiul public au apărut informaţii pe această temă, notează Agerpres.

Potrivit Biroului de presă al MAI, toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competenţă al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislaţia internă a României şi pe cea internaţională.

"Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfăşoară constant, conform competenţelor, activităţi pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfăşurate activităţi care să aducă atingere siguranţei naţionale, ordinii publice şi drepturilor cetăţenilor", arată sursa citată.

Orașele din Italia în care chinezii și-ar fi înființat „secții de Poliție”

Pe teritoriul Italiei, Beijingul ar fi înființat „secții de Poliție” în Roma, Milano, Bolzano, Veneția, Florența și Prato, o localitate în care se află una dintre cele mai mai comunități chinezești din Italia.

Potrivit The Guardian, oficialii din China au precizat birourile au fost create pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi cu procedurile birocratice, precum ar fi reînnoirea pașaportului sau a permisului de conducere.

Reprezentanții Safeguard Defenders au afirmat că deși stațiile nu erau coordonate direct de Beijing, ”unele declarații și politici încep să arate o îndrumare mai clară din partea Guvernului central în ceea ce privește încurajarea înființării și politicilor lor".

"Monitorizăm datele despre cetățenii chinezi și, în aprilie, am intrat în posesia unor date de la Ministerul de informații publice care arătau că 210.000 de persoane au fost convinse să se întoarcă în doar un an", a declarat Laura Harth, director de campanie pentru Safeguard Defenders, conform sursei citate.

Organizația mai susține că secțiile neoficiale de Poliție sunt folosite de China pentru „a hărțui, amenința, intimida și a forța cetățenii monitorizați să se întoarcă în China pentru a fi persecutați”. Asociația a mai menționat că dispune de probe potrivit cărora intimidarea - spre deosebire de canalul oficial de extrădare - a fost folosită pentru a forța oamenii să revină în China din Italia, inclusiv împotriva unui muncitor dintr-o fabrică, acuzat de deturnare de fonduri,care s-a întors în China după 13 ani și a dispărut fără urmă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE