Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poziția MAE în legătură cu meciul României cu Kosovo. Bucureștiul nu recunoaște provincia drept stat independent

Echipa națională de fotbal a României va întâlni, în preliminariile EURO 2024, echipa reprezentativă a Kosovo pe 16 iunie și 12 septembrie 2023. Există însă o problemă de ordin diplomatic – România nu recunoaște independența fostei provincii a Serbiei, la fel ca alte patru state europene. Lămuririle au venit de la Ministerul de Externe.

România va juca, în grupa I din preliminariile EURO 2024, împotriva echipelor din Israel, Elveția, Andorra, Belarus și Kosovo. Este însă greu de crezut că meciul de fotbal între România și Kosovo va fi unul al echipelor naționale pentru că Bucureștiul nu recunoaște Kosovo drept stat independent.

Ce spune MAE despre meciul România - Kosovo

Euronews România a solicitat lămuriri din partea Ministerului Afacerilor Externe.

„MAE va acționa potrivit competențelor sale pentru a sprijini participarea echipei României în condiții care să nu interfereze cu poziția națională față de statutul provinciei Kosovo, poziție care rămâne neschimbată, şi în acord cu normele de organizare ale competiției respective”.

Ministerul de Externe amintește că asociaţiile sportive nu au statutul unor autorităţi publice, ci reprezintă organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, asociaţiile internaţionale de specialitate, așa cum sunt și cele din fotbal, nu constituie organizaţii interguvernamentale, ci organizaţii non-guvernamentale internaţionale”.

Astfel, deşi autorităţile din România nu întreţin contacte oficiale cu instituţiile din provincia Kosovo, această regulă nu este necesar a fi extinsă la asociaţiile sportive.

Ținând cont de aceste considerente, MAE transmite:

„Participarea la competiții a unor sportivi sau echipe din România, alături de reprezentați ai provinciei Kosovo, precum și organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive ale entităţii respective, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo”.

Provincia Kosovo este membru cu drepturi depline al FIFA și al UEFA, ceea ce înseamnă că poate participa la competițiile organizate de acestea. Meciurile din preliminariile EURO 2024 sunt programate în perioada martie - noiembrie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE